Starters kunnen hun ideeën uitproberen in het Ortshuis. — © jdw Starters kunnen hun ideeën uitproberen in het Ortshuis. Foto: jdw

Hier kiemt lokaal ondernemerstalent: alle winkel-, horeca en kantoorruimtes in Ortshuis zijn ingevuld

Achter de gevel van het Ortshuis in de Leuvensestraat is sinds maart het nieuwe START.huis ondergebracht. Dat project van stad Vilvoorde biedt fysieke ruimte aan startende ondernemers. Het doel is een dynamische omgeving te creëren waarin talenten en ideeën kunnen bloeien en ondernemers kunnen groeien. Een succes: alle ruimtes zijn ingevuld.

Op het gelijkvloers kan je terecht voor een Marokkaanse lunch of ontbijt, verse bloemen en planten, kinderboeken en -speelgoed, kledij, juwelen en accessoires. Iedere maand stellen kunstenaars er ook nieuw lokaal talent tentoon, in samenwerking met Vilvoordekunst.

Vol huis

Ondertussen werd ook hard gewerkt aan de invulling van de kantoorruimtes op de overige verdiepingen. Dat resulteert in een boeiende mix aan ondernemende talenten onder één dak van mindset coach, over interieur- en objectdesigner tot studiebegeleiding en een webshop voor mama’s en mini’s.

Ook het START.loket heeft hier een plekje gevonden om gratis advies te bieden aan alle startende ondernemers. Zij en andere organisaties organiseren er regelmatig infosessies en workshops. Eenzelfde verhaal voor Energiepunt Vilvoorde, van vanuit START.huis de stad advies en begeleiding biedt bij de renovatie van woningen. Kortom: full house bij START.huis.

Dynamisch verhaal

Schepen voor Economie en Wijkcontracten Didier Cortois (Open Vld) is tevreden: “Het START.huis evolueerde in geen tijd tot wat we bij aanvang ervan hadden verhoopt: een dynamisch verhaal, waar mensen met ideeën en zin om te ondernemen een plek vinden. Dat we het Ortshuis intussen helemaal kunnen vullen, toont overduidelijk de nood aan dit soort van initiatieven.”

Kleinhandelspanden in Leuvensestraat worden gesloopt voor Residentie Karmel. Foto: jdw

“Ik durf stiekem te hopen dat er hier ook vanuit de privé markt naar gekeken wordt en dat sommige ontwikkelaars misschien wel inspiratie zien in dit soort van ruimtedelen in het stadscentrum. Het winkellandschap is fundamenteel aan het wijzigen. Dit kan een voorzichtige eerste stap zijn in het formuleren van een antwoord op die uitdaging.”

Eenmaal diverse initiatieven in het START.huis uitgeprobeerd en gerijpt zijn, hoopt de schepen daarvan ook de resultaten van te zien in het straatbeeld. “Maar daar is het nu nog te vroeg voor. Jonge ondernemers moeten even tijd krijgen voor ze de sprong wagen en zich settelen. Hier ontstaan ook samenwerkingen en vriendschappen die daartoe kunnen bijdragen. Samen ruimte delen en kostendelen in een gezamenlijk pand kan een win-win oplossing zijn.”

Veel leegstand

Intussen blijft de leegstand van handelspanden in Vilvoorde-centrum groot. Al geeft bijvoorbeeld de leegstand in de Leuvensestraat volgens de schepen een vertekend beeld. “Nogal wat kleinhandelspanden staan daar leeg in afwachting van sloop voor een groter woonproject.”