Nieuws Vlaams Brabant Hightechlab voor microchips opent nieuwe wereld

Hightechlab voor microchips opent nieuwe wereld

Hightechlab voor microchips opent nieuwe wereld

imeccleanroomLeuven en Imec pronken met het meest geavanceerde laboratorium ter wereld voor onderzoek naar microchips. De veelbesproken cleanroom van het onderzoekscentrum krijgt een grote broer. De investering in een nieuw gebouw en apparatuur is om van te duizelen: meer dan een miljard euro. Negentig procent daarvan wordt gedragen door de industriële partners van Imec.

In het hightechlab doet Imec onderzoek naar de chiptechnologie van de toekomst. “Alles rondom ons wordt smart. De snelheid waarmee we slimmer worden, neemt de volgende jaren een ongekende vaart”, zegt ceo Luc Van den Hove.”

Het nieuwe lab is een stof- en trillingvrije cleanroom van 4.000 vierkante meter. De bestaande onderzoeksruimte wordt daarmee uitgebreid tot 12.000 vierkante meter. De nieuwe cleanroom voldoet aan de jongste standaard in de industrie van de chipfabricatie en biedt plaats aan de meest geavanceerde apparatuur voor productie.

Door het ultramoderne laboratorium kan Imec samen met de partners verder onderzoek verrichten naar nieuwe technologieën om microchips nog krachtiger, performanter, kleiner en energiezuiniger te maken. “In ons 32-jarige bestaan zijn we uitgegroeid tot het belangrijkste onafhankelijke onderzoekscentrum ter wereld voor nano-elektronica. De nieuwe cleanroom zal ons toelaten om die positie verder uit te bouwen en om hightechinnovatie in de Vlaamse industrie verder te stimuleren”, stelt Van den Hove.

Een stof- en trillingvrije ruimte voor de productie is noodzakelijk wegens de nanometerafmetingen van de onderdelen van een chip. Een nanometer is een miljoenste van een millimeter. De cleanroom werd trillingvrij gemaakt door 831 betonnen palen die achttien meter diep in de ondergrond zitten en een betonmassa van 4.000 vierkante meter met een dikte van 0,9 meter.

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door architect Stéphane Beel en gebouwd door M+W, een gereputeerde aannemer van grote hightechinfrastructuur. De Vlaamse regering neemt 100 milljoen euro van de investering op zich.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.