Nieuws Vlaams Brabant Historische ballonloods biedt kansen aan ondernemer

Historische ballonloods biedt kansen aan ondernemer

Historische ballonloods biedt kansen aan ondernemer

BallonloodsDe provincie Vlaams-Brabant gaat via een openbare bevraging op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de historische ballonloods op de PIVO-site in Asse. De nieuwe eigenaar staat in voor de restauratie en moet het beschermde monument een duurzame bestemming geven.

De provincie Vlaams Brabant is eigenaar van een ballonloods van de voormalige luchtvaartkazerne ‘Serge Eckstein’, de huidige PIVO-site in Asse. Deze loods is een beschermd monument met een hoge historische en industrieel-archeologische waarde.

“Door een jarenlange leegstand bevindt  de loods zich momenteel in een slechte toestand. Aan de restauratie van dit unieke gebouw hangt een prijskaartje van ca. 1,5 miljoen euro”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor patrimoniumbeheer. “Deze kosten zijn niet subsidieerbaar als de provincie eigenaar blijft. Daarom verkopen we de loods voor een symbolische euro aan de projectontwikkelaar met het meest interessante project.”

De nieuwe eigenaar wordt verantwoordelijk voor de  restauratie en de nieuwe bestemming. Het project zal moeten voldoen aan de normen die opgelegd worden op vlak van renovatie en restauratie. De site en haar omgeving lenen zich wel tot een creatieve invulling, gaande van wooneenheden tot horeca of seminarieruimten.

“We investeren al jaren in de PIVO-site om ze uit te bouwen tot wat ze vandaag is: een moderne ruimte waar verschillende functies, zoals opleiding, wonen en zorg, zich perfect thuis voelen”, zegt zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO. “We kijken dan ook uit naar de restauratie en herbestemming van de ballonloods zodat ook deze plek een nieuw leven krijgt.”

De loods uit 1922 heeft dienst gedaan om luchtballonnen op te slaan en te onderhouden. De ballonnen werden gebruikt voor strategische en klimatologische waarnemingen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de loods gebruikt voor het onderbrengen van zware kranen en heftoestellen. Sedert de jaren zeventig staat de loods leeg

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.