shutterstock_1313541092

Hoe kan jouw bedrijf arbeidsongevallen voorkomen

Een ongeval is iets wat je als bedrijf – klein of groot – natuurlijk te allen tijde wil voorkomen. Iedereen moet zich hiervoor inspannen, en dit op alle niveaus. Maar hoe pak je dit concreet aan? Ook hier is voorkomen beter dan genezen. “Sommige organisaties grijpen pas in nadat er zich een ernstig arbeidsongeval heeft voorgedaan.”

1. Wat is een arbeidsongeval?

Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar het antwoord is toch vrij divers. Om te spreken van een arbeidsongeval moeten er volgens de wet drie voorwaarden vervuld zijn:

– Het ongeval moet zich voordoen tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Ook ongevallen tijdens het woon-werkverkeer horen daarbij.
– De oorzaak van het ongeval moet een plotse uitwendige oorzaak hebben.
– Er moet een letsel zijn als gevolg van het ongeval.

“Deze drie voorwaarden zijn belangrijk”, benadrukt  Eddy Kay van Attentia, die al meer dan dertig jaar ervaring heeft als preventieadviseur en arbeidsgeneesheer. “Werkgevers moeten hun werknemers namelijk verzekeren tegen arbeidsongevallen bij een arbeidsongevallenverzekeraar. Deze laatste zal dan op basis van bovenstaande voorwaarden het ongeval al dan niet erkennen als arbeidsongeval”, stelt Kay.

 2. Wie is verantwoordelijk voor preventie?

Eigenlijk zijn er velen verantwoordelijk voor de preventie van arbeidsongevallen. Volgens de wet moet elke werknemer namelijk naar zijn beste vermogen instaan voor zijn eigen veiligheid en gezondheid én die van andere betrokkenen. “Dit betekent ook dat de hiërarchische lijn – elk op hun niveau – het veiligheids- en welzijnsbeleid van de organisatie moet uitvoeren”, oppert Kay. “Dit wil zeggen dat ze enerzijds ongevallen en incidenten die zich hebben voorgedaan op de arbeidsplaats, moeten onderzoeken. En anderzijds dat ze maatregelen moeten treffen om soortgelijke ongevallen en incidenten te voorkomen.”

3. Wat zijn de taken van een externe preventiedienst?

Eddy Kay  legt uit: “Attentia ondersteunt als Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk ondernemingen bij het voorkomen van arbeidsongevallen. Dit doet het onder meer door de oorzaken en het voorstellen van preventiemaatregelen, na ernstige arbeidsongevallen te onderzoeken. Voor ondernemingen zonder interne Preventieadviseur Niveau I of II heeft de ondersteuning van Attentia overigens een wettelijke basis.”

Maar er zijn nog taken voor een externe preventiedienst. “Zo is er de ondersteuning bij het uitvoeren van risicoanalyses, zoals conformiteitsnazicht van machines, werkpostanalyse of rond brandveiligheid. Ook veiligheidsinstructiekaarten opstellen of het beoordelen van het onthaal en opleidingsplan van nieuwe medewerkers behoordelen tot het takenpakket.

Een andere taak is dan weer het opstellen van het globaal preventieplan. “Denk hierbij aan een  audit van het welzijnsniveau binnen een onderneming en het vastleggen van preventieve actiepunten”, illustreert Kay. “Het is het geheel van al deze maatregelen samen dat bijdraagt aan de preventie van arbeidsongevallen.”

4. Waarom is een goede veiligheidscultuur zo belangrijk?

Of een bedrijf nood heeft aan een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk hangt af van de veiligheidscultuur binnen de organisatie. “Sommige organisaties grijpen pas in nadat er zich een ernstig arbeidsongeval heeft voorgedaan”, weet Kay uit ervaring. “Uiteraard is het aangewezen om het niet zover te laten komen en volop in te zetten op preventie. Hiervoor is bewustwording bij de werkgever en de hiërarchische lijn van groot belang.”

 

Hoe zit het met jouw analyse rond veiligheid op het werk?

Arbeidsongevallen kunnen een impact hebben op de werking van uw organisatie. Met een arbeidsongevallenonderzoek kunnen er inzichten worden verworven om incidenten in de toekomst te vermijden.

Val terug op de expertise van Attentia. Zij doen het arbeidsongevallenonderzoek voor uw onderneming. Ook een bredere Well-being-scan is mogelijk. Hiermee detecteert Attentia de hiaten in uw preventie- & beschermingsdocumenten.