leuven

Horeca-uitbaters zeer gelukkig met uitzonderlijk drukke zomer

LEUVEN - Volle terrassen, het is deze zomer een dagelijks zicht bij de Leuvense horeca. De Oude Markt op kop, maar ook daarbuiten is het druk. De uitbaters zijn na twee zware coronajaren dan ook zeer tevreden. “Die evenementen in het centrum waren écht nodig”, klinkt het.

Goed weer, een drukke evenementenkalender, en een duidelijke vorm van knaldrang. Op de Oude Markt resulteert het dagelijks in bomvolle terrassen. “Deze zomer is geweldig”, zegt uitbater Karim van Plaza. “Alles zat mee. Sport, cultuur én het weer. Voordien had ik er schrik voor. We wisten niet of bijvoorbeeld jongeren die twee jaar lang gewoon op hun kot indronken, nog wel zouden buiten komen. Gelukkig lijkt dat helemaal goed te komen. Alle leeftijden vinden de weg naar de Oude Markt terug.”

“Het is hier weer druk zoals voor corona, misschien zelfs drukker”, zegt ook voorzitter Erik De Rop van vzw Oude Markt. “De evenementen spelen daar een heel grote rol in, natuurlijk. Er was de voorbije weken weer een enorme ambiance dankzij Het Groot Verlof. De terugkeer van die concerten naar het centrum van de stad was echt wel nodig voor ons. De pleinen stroomden vol, en dat was voor ons een godsgeschenk. De Oude Markt én de omliggende pleinen en straten herleefden.”

Mentale opkikker

“Die twee jaar halen we nooit meer in. Maar deze zomer maakt toch al veel goed”, zeggen zowel Erik de Rop als voorzitter van Horeca Leuven Kevin Vanderauwera. “Let wel: dan hebben we het over mentaal goedmaken. Het is niet zo dat we dankzij deze goede zomer de twee moeilijke coronajaren helemaal te boven zijn”, benadrukt Vanderauwera.

Een rondvraag bij verschillende uitbaters maakt overigens ook duidelijk dat het wel druk is, maar dat het financieel toch niet hetzelfde is als vroeger. Zowel in cafés als restaurants merkt men dat klanten toch eerder voorzichtig hun geld uitgeven momenteel. “Het leven is duur de laatste maanden, en dat voelen we. Sommige klanten komen alleen iets drinken waar ze vroeger uit eten gingen. Of ze slaan desserts over”, klinkt het.

“Het belangrijkste is dat de mensen weer buiten komen. De sfeer is er, je komt weer vaste klanten en vrienden tegen. Het was echt een drukke zomer. De mensen hebben de weg naar de horeca teruggevonden en dat geeft een ongelofelijk fijne sfeer en enorme motivatie bij onze uitbaters”, zegt De Rop.

Faillissementen

Het gaat echter nog lang niet overal even goed. Eerder deze week kondigde Etna Trattoria in de Tiensestraat aan na negen jaren de deuren te sluiten. Wokbar Woké – met vestigingen in Louvain-La-Neuve, Antwerpen en Leuven – werd begin deze maand failliet verklaard. En ook bij Balls & Glory gaat het niet goed. Daar neemt oprichter Wim Ballieu de zaak terug in handen na het faillissement van de uitbater.

“We hebben als horeca in de coronacrisis vaak uitstel gekregen, maar ooit moeten die facturen wel betaald worden. Het mag wel druk zijn, maar dat is voor sommigen toch niet genoeg om na die twee zware jaren het hoofd boven water te houden. En dat voelen ze nu de facturen niet meer uitgesteld kunnen worden”, aldus Vanderauwera.

Overaanbod

Maar de horeca-voorzitter vreest dat er ook slachtoffers vallen door een overaanbod in Leuven. “Er zijn héél veel nieuwe zaken geopend, wat mogelijk wel voor een overaanbod zorgt. Vaste waardes kunnen publiek verliezen, zeker als ze nooit vernieuwen”, zegt Vanderauwera.

Waar dan weer geen overaanbod is, is in de hotelsector. De drukke culturele en sportieve kalender en de algemene heropflakkering van het toerisme, maakte dat de Leuvense hotels deze zomer meermaals vol zaten. Toen de Glasgow Rangers enkele weken geleden met 1.500 supporters naar Den Dreef afzakten voor een Champions League-match, weken veel supporters zelfs uit naar Brussel omdat in Leuven alles volgeboekt was. De hotelsector in Leuven zit naar eigen zeggen weer op het niveau van voor corona. “Maar goedmaken is bij hen nog moeilijker dan bij de cafés en restaurants”, zegt Vanderauwera. “Meer pinten kan je drinken, maar een hotelbed kan maar één keer gereserveerd worden.”