https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_03_30_ee2444d0-36b4-4042-886c-9d79d5e0e481

Horecaondernemer Jules Verlinden heeft beste sherrycocktail van België

DIEST - Jules Verlinden van De Nieuwe Haan in Diest is met zijn cocktail ‘Tributo’, een eerbetoon aan zijn oma van 94 jaar, Belgisch kampioen in de Tio Pepe Challenge. Nu wacht de wereldstrijd in Spanje.

In de Tio Pepe-challenge gaan de organisatoren op zoek naar de bartender die het best een cocktail op basis van sherry kan bereiden. In de finale moest Jules Verlinden (32) het opnemen tegen negen andere kandidaten. Dat gebeurde in drie proeven: een blind tasting van vier sherry’s, de venencia challenge waarbij ze met een stok sherry uit een vat moeten halen en het bereiden van een cocktail.

Voor die eigen creatie pakte Jules uit met een heel bijzonder verhaal: “Tributo is het Spaanse woord voor eerbetoon”, legt hij uit. “Deze cocktail is dan ook een ‘tributo’ aan mijn grootmoeder en onze speciale band met Spanje. Als kind reisde ik namelijk elk jaar met de familie naar het Spaanse eiland Mallorca. Mijn oma is gek op sherry. Het is haar favoriete aperitief. Ze houdt erg veel van Tio Pepe droge sherry. Ook alle andere ingrediënten in mijn cocktail, waaronder de bekende lokale Hierbas, staan voor een link die zij en ik hebben met het zonnige Spanje. Deze negroni twist is dan ook een mix van mijn grootmoeders’ en mijn favoriete aperitief en combineert een klassiek aperitief (sherry) met een klassieke cocktail (negroni).”

Trots

“Het komt niet alleen aan op het bereiden van de cocktail, maar ook op de presentatie ervan”, aldus nog Jules. “Spanjaarden zijn heel trots. Op dat gevoel heb ik ingespeeld met de trots op mijn oma. Met mijn presentatie en het verhaal erbij kreeg ik de lachers op de hand.”

Jules nam nu voor de derde keer deel. “De eerste keer was het louter om eens te proberen en geraakte ik niet bij de tien finalisten. De tweede keer viel ik net buiten de top 3. Nu pakte ik dus de hoofdprijs. “Mijn oma – die in Antwerpen woont – heeft de cocktail nog niet geproefd, maar als ze binnenkort in Diest op bezoek komt, zal dat zeker gebeuren.”

Oefenen

Als Belgische laureaat mag Jules Verlinden naar de internationale Tio Pepe Challenge in Jerez de la Frontera. “Ik ga nog oefenen en bijleren om daar mijn kansen zo goed mogelijk te verdedigen. Horeca zit in de familie. De smaakpapillen heb ik van mijn papa”, besluit Jules.