IBM mag Vlaamse digitale energiemeters leveren

Het softwarebedrijf IBM uit Zaventem mag samen met het Franse bedrijf Sagemcom de Vlaamse digitale energiemeters ontwikkelen. Die zullen in de komende jaren de klassieke meters met ronddraaiende schijf vervangen. Dat hebben de netbeheerders Eandis en Infrax gemeld.

IBM en Sagemcom hebben de Europese aanbesteding gewonnen en mogen de nieuwe meters ontwikkelen, maken en leveren. Later dit jaar zullen de netbeheerders de meter aan het publiek voorstellen. Ook nog dit jaar zullen de eerste meters geplaatst worden. Waar dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

De nieuwe digitale meters voor elektriciteit kunnen communiceren in twee richtingen: van klant naar netbeheerder en omgekeerd. Zo krijgt de Vlaming zelf inzicht in wat hij verbruikt. Wie bijvoorbeeld zonnepanelen heeft, zal die zo beter kunnen benutten. Iemand ter plaatse sturen om de meterstanden op te nemen zal niet meer nodig zijn.

Hoeveel het contract waard is, werd niet gecommuniceerd. De Vlaamse energieregulator VREG berekende wel dat de uitrol van de digitale meters de volgende jaren in totaal 1,5 miljard euro zal kosten.