LEUVEN – Het Leuvense high techbedrijf Icometrix, een spin-off van KU Leuven, Universiteit Antwerpen, UZ Antwerpen en UZ Leuven, heeft 16 miljoen euro opgehaald. Nu de technologie op punt staat en de eerste producten door verschillende gezondheidsautoriteiten zijn goedgekeurd wil het bedrijf een versnelling hoger schakelen en de wereld veroveren.
Artificiële intelligentie en big data winnen aan belang, ook in de geneeskunde. Vorige week bracht Made in Vlaams-Brabant nog het verhaal van het bedrijf Diploid, dat de software Moon ontwikkelde voor de snelle diagnose van zeldzame afwijkingen bij pasgeboren baby’s. Ook de Leuvense spin-off Icometrix hoort in het rijtje van high tech bedrijven thuis die met hun ai-gestuurde technologie de medische wereld enkele versnellingen hoger laat functioneren, wat in de eerste plaats de gezondheid van de patiënt ten goede komt.
Algoritmes trainen
Icometrix zet ai in voor de analyse van hersenscans. Meer dan 100 ziekenhuizen en beeldvormingscentra wereldwijd hebben de Leuvense software, Icobrain genaamd, al gebruikt voor tienduizenden CT-of MRI-scans. De technologie helpt artsen een diagnose te stellen en de behandeling te bepalen van hersenziektes zoals bijvoorbeeld MS of alzheimer en hersentrauma’s. “We trainen algoritmes met grote hoeveelheden hersenscans, zodat ze hersenstructuren en anomalieën leren identificeren. Ze bekijken scans pixel per pixel en zien informatie die voor een arts onzichtbaar is’, vertelt CEO Wim Van Hecke in een persbericht.
Cijfers
Van Hecke kondigde aan dat Icometrix 16 miljoen euro heeft opgehaald voor de verdere groei van het bedrijf te ondersteunen. Intussen hebben heel wat gezondheidsautoriteiten (Europa, Verenigde Staten, Japan en anderen) de eerste producten goedgekeurd. Naast de bestaande partner Capricorn Venture Partners pompen Forestay Capital en Optum Ventures geld in het bedrijf. Icometrix werd in 2012 opgericht als een spin-off van KU Leuven, Universiteit Antwerpen, UZ Antwerpen en UZ Leuven, en stelt momenteel 35 personen te werk. Vorig jaar behaalde de onderneming 3,2 miljoen euro omzet. Winst wordt er nog niet gemaakt. Binnen enkele jaren wil de onderneming 35 miljoen euro omzet draaien en kijkt het uit naar heel wat nieuwe krachten in de IT-en ingenieurswereld.