IJzerwinkel Den Anker. Foto scl Gerit en Karin van ijzerwinkel Den Anker. Foto scl

IJzerwarenwinkel in Aarschot houdt er na vier generaties mee op

De Aarschotse handelszaak Den Anker houdt er na liefst 129 jaar mee op. Vier generaties stonden al in de winkel, maar die bloedlijn eindigt met het pensioen van Gerrit Servranckx (65) en Karin Vertongen (59). Samen met de deuren van de doe-het-zelfzaak sluiten ze een hele geschiedenis. “Tijd om wat aan onszelf te denken”, zegt Gerrit. “Het zal toch wennen worden, want meer dan tien dagen namen we niet vrij per jaar.”

1894. Leopold 2 was nog koning van België en voor mannen was net het algemeen meervoudig stemrecht ingevoerd. Ondertussen kende ijzerwarenzaak Den Anker haar prille begin. “Dat was toen nog in de Martelarenstraat”, zegt Gerrit. “De tantes van mijn vader staan daar nog op de gevel. Een van de weinige originele gebouwen in Aarschot, want het overleefde de zware bombardementen.”

Anno 2023 is Den Anker een doe-het-zelfwinkel, maar de gezusters Vandeplas begonnen als een ijzerzaak. “Voor de oorlog verkochten ze zelfs wapens”, vertelt Gerrit. “Die hebben de Duitsers dan in beslag genomen. Mijn vader nam de zaak over ver voor mijn tijd en zo ben ik opgegroeid met de winkel. Toen ik vier jaar was, stond ik al mee met mijn vader in de winkel en dat is nooit veranderd. Mijn ouders hadden vier dochters en een zoon, dus dat werd altijd zo verwacht.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Gerrit en Karin van ijzerwinkel Den Anker. Foto scl
Gerrit en Karin van ijzerwinkel Den Anker. Foto scl

Digitalisering

Gerrit werkte zelf nog tien jaar in de Martelarenstraat, alvorens in 1988 te verhuizen naar de Elisabethlaan. Toen nam Gerrit de zaak van zijn vader over. “Met de verhuizing is eigenlijk heel de werkwijze veranderd”, zegt hij. “In de Martelarenstraat kwamen klanten aan de toog precies vragen wat ze wouden. Wij zochten dat in het magazijn, verspreid over drie verdiepingen. Pas in 1988 zijn we overgeschakeld naar een modern winkelconcept en later een volledige digitalisering. Liever zoals vandaag, maar het sociaal contact is toch anders.”

Karin stapte in 1992 mee in de zaak. Ondertussen is de eigenaar 65 jaar en is het tijd om op pensioen te gaan. “We zijn al even bezig met dit te plannen”, zegt Karin. “Eerst moesten we personeel afbouwen en onze contracten afstemmen. Nu is de tijd gekomen. Dat wordt toch wennen: in al die tijd hebben we nooit meer dan tien dagen vrij genomen per jaar. Wereldreizen maken is niet aan ons besteed. Ik ben vooral blij dat we eens op het gemak kunnen ontbijten. Al denk ik wel dat we snel een hond zullen kopen, want we wandelen graag.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

IJzerwinkel Den Anker rond 1900. Foto IF
IJzerwinkel Den Anker rond 1900. Foto IF

Uitverkoop

De sluiting zal nog niet voor de komende week zijn. “We blijven nog in uitverkoop zolang het rendabel is”, zegt Karin. “Over een groot afscheidsfeest hadden we nog niet nagedacht. Misschien een klein feestje met familie. Tijdens de uitverkoop hebben we voldoende tijd om onze vaste klanten gedag te zeggen.” Gerrit knikt mee. “Over de jaren heen bouw je echt een band op met de klanten. We zijn hen heel dankbaar voor het vertrouwen.”