imec proefdieren

Imec wil aantal proefdieren verzesvoudigen

Imec wil het aantal proefdieren verzesvoudigen van 500 tot 3.000. Het Leuvense onderzoekscentrum diende daarvoor bij de stad Leuven een milieuvergunningsaanvraag in. Het bedrijf vraagt toelating om stallen te mogen installeren voor 3.000 knaagdieren, vooral muizen en ratten.

Op dit moment heeft Imec 500 knaagdieren, hoofdzakelijk muizen. “We hebben een aanvraag ingediend voor uitbreiding van het aantal dierenproeven in de volgende vijf jaar. Het gaat om maximaal 3.000 dieren. Het is zeker niet de bedoeling dat we de eerste jaren het aantal meteen zo hoog opdrijven. Het is een maximum om ons de kans te geven het onderzoek uit te breiden”, zegt woordvoerster Hanne Degans.

De proefdieren zullen worden ingezet voor de werking van het bij Imec gehuisveste Nerf (Neuro-electronics Research Flanders). Dat is het laboratorium voor hersenonderzoek dat Imec, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven in 2011 gezamenlijk hebben opgericht.

In dat lab wordt door Imec ontwikkelde apparatuur ingezet voor de studie van de hersenen. “Het gebruik van diermodellen is bij deze studie essentieel en onvervangbaar. In bepaalde stadia van het onderzoek kunnen we niet anders dan dieren inschakelen. Toch proberen we steeds gebruik te maken van alternatieve onderzoekmethodes zoals computermodellen.”

De knaagdieren worden niet afgemaakt na de eerste proef maar zo lang mogelijk in leven gehouden.