lindemans

In volle energiecrisis opent brouwerij Lindemans toch nieuwe productiesite met prijskaartje van 28 miljoen

SINT-PIETERS-LEEUW - Lambiekbrouwerij Lindemans nam deze week zijn nieuwe sattelietsite aan het kanaal in Ruisbroek in gebruik, een investering van zo’n slordige 28 miljoen euro. Net nu de energie- en grondstofprijzen de pan uitswingen en brouwerijen geconfronteerd worden met een tekort aan CO2.

De laatste jaren ging het de familiebrouwerij Lindemans voor de wind. De export van hun lambiekbieren naar het buitenland piekte waardoor er nood was aan meer stockageruimte. Op de historische boerderijsite in Vlezenbeek, waar de familie Lindemans dit jaar uitgerekend tweehonderd jaar geleden van brouwen hun hoofdactiviteit maakte, was die extra ruimte niet meer voor handen.

Dus lieten zaakvoerders Dirk en Geert Lindemans hun oog vallen op een industrieterrein in Ruisbroek waar sinds december 2020 een sattelietgebouw uit de grond rees. Dat gebouw met brouwzaal, maalderij, fermentatiezaal en stockageruimte is klaar en werd afgelopen weekend feestelijk geopend.

150.000 hectoliter bier

“In Ruisbroek gaan we geen lambiek maken”, zegt Dirk Lindemans. “De eigenlijke lambiekproductie blijft in Vlezenbeek. In Ruisbroek gaan we wel bieren van hoge gisting maken waarmee we steeds lambiek gaan blenden. Zo gaan we voor een nieuw soort bier om ons gamma pure lambiekbieren aan te vullen. Daarnaast gaan we in Ruisbroek ook lambiek stockeren. In onze nieuwe brouwzaal kunnen we per brouwbeurt zo’n 12.000 liter bier brouwen. We kunnen dagelijks tot zes brouwsels gaan. Het betekent een jaarlijks productievolume van 150.000 hectoliter of omgerekend 60 miljoen glazen bier per jaar.”

De familie Lindemans investeerde in de sattelietsite 28 miljoen euro en dit in tijden waar collega-brouwers met de handen in het haar zitten om de torenhoge energiefacturen, hoge grondstofprijzen en sinds kort ook een gebrek aan CO2 het hoofd te bieden. Voor de aanmaak van CO2 is veel gas nodig maar door de torenhoge gasprijzen hebben een aantal fabrieken de productie van CO2 stilgelegd.

Grote uitdagingen

“Ook wij ontsnappen hier niet aan”, zegt Dirk Lindemans. “We staan net als iedereen voor grote uitdagingen. Toen we in 2019 met de nieuwe bedrijfssite begonnen, was er nog geen sprake van corona, oorlog in Oekraïne of wat ook. Al bij al zijn we toch blij dat we de sprong hebben gewaagd. Wachten had de investeringsprijs en de wachttijd op materialen enkel maar opgedreven. Ja, dat hoort bij ondernemen zeker?”

“Ook voor ons wordt het gebrek aan CO2 een serieus probleem. We hebben dat nodig in onze productielijnen om zonder zuurstof in de leidingen te kunnen bottelen”, zegt Dirk Lindemans. “Voorlopig hebben we nog genoeg CO2 op voorraad, maar het mag echt niet te lang duren of onze botteling komt in de problemen.”

“Vergeet niet dat China, een van onze trouwe afzetmarkten, nog steeds in lockdown zit en ook dat voelen we. De gestegen kosten kunnen we ook niet zomaar doorrekenen aan de klanten. Het bier moet betaalbaar blijven, anders drinken mensen het niet meer. Maar al bij al hebben we geen spijt van onze investering in Ruisbroek. Het is de enige manier om door te groeien, ook al is het nu even moeilijk.”

Geen bier van het vat

Volgens Gert Christiaens van Horal, de vereniging van lambiekbrouwers, hebben kleinere producenten van traditionele Oude Geuze en Oude Kriek minder last van het gebrek aan CO2. “Deze installaties zijn kleiner en velen gebruiken geen CO2, maar werken voor de doorspoeling van de leidingen met water. Ik heb momenteel geen weet van lambiekbrouwerijen die hiermee problemen hebben. Aan de bieren zelf wordt geen CO2 toegevoegd. Een mogelijk gevolg van tekort aan CO2 kan wel zijn dat men in de café geen bier van het vat meer zal kunnen tappen. En zo kom je in een vicieuze cirkel.”