https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_02_26_4366125a-d08d-4e8c-bdf6-aad02b7f9d42 Bij fruitbedrijf Van Der Velpen werd het project twee jaar lang uitgetest. Foto mdt

Innovatieproject met slimme sensoren zorgt voor betere bewaring van appelen en peren

BIERBEEK - Appelen en peren op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier bewaren, is vanaf heden mogelijk dankzij het innovatieproject Digifruit. Zo wordt het fruit in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.

Optiflux ontwikkelde de slimme technologie met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT. “We werken met slimme sensoren in de koelcel die bepaalde parameters gaan monitoren en een centrale meetkast die de gassamenstelling analyseert”, zegt CEO van Optiflux Niels Bessemans.

“Zo kunnen we meten hoe het fruit ademt tijdens de bewaring in de koelcel. Op die manier is het mogelijk om de bewaarcondities te optimaliseren. Daardoor kan je het hele jaar de kwaliteit verbeteren. Onze technologie zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder verlies en uiteindelijk dus ook voor meer rendabiliteit. Bovendien is het een volledig biologisch proces.”

‘Bijzondere kwaliteitsverbetering’

Bij fruitbedrijf Van Der Velpen werd het project twee jaar lang uitgetest. “Zowel voor de appels als de peren is dit revolutionair”, zegt medezaakvoerder Jan Van der Velpen. “Nu kunnen we het fruit veel scherper gaan monitoren, waardoor het langer vers blijft en het knappiger aangeboden wordt aan de klant. Onze sector heeft het vandaag niet gemakkelijk, maar dit kan een extra troef zijn.”

“Aanvankelijk begonnen we met één koelcel, en het afgelopen jaar gebruikten we er twee koelcellen voor”, legt Van der Velpen uit. “Telkens was de conclusie duidelijk: dit is de toekomst, en hier moeten we mee verder gaan. De cijfers, de hardheidsmeting en de intrinsieke kwaliteit zijn zo verschillend dat het echt veelbelovend is. Of dat we dan meer geld voor ons fruit zullen vragen? Dat kan daartoe leiden, en we hopen dat eigenlijk ook. Dit was een investering, maar misschien komt er nu zelfs vanuit de afnemers de eis om het fruit altijd op dergelijke manier te bewaren. Na twee seizoenen kunnen we duidelijk stellen dat het een bijzondere kwaliteitsverbetering oplevert.”

 

Belgische markt veroveren

De provincie Vlaams-Brabant investeerde 102.770 euro in Digifruit. “Ik vind het een schitterend project, aangezien de kwaliteit toch een langere tijd bewaard blijft”, stelt gedeputeerde Ann Schevenels (Open VLD). “Het is ook fantastisch dat zo’n project ontstaat in onze provincie. Bovendien heb ik begrepen dat er vijftien procent bespaard wordt op energie. Dat zijn toch allemaal elementen die belangrijk zijn.”

Van der Velpen hoopt tenslotte dat de hele sector de vruchten plukt van het innovatieve project. “Het zou mooi zijn als mijn collega’s dit ook zouden kunnen uitbouwen, en dat dit hier in Vlaanderen en België een troef kan zijn ten opzichte van onze concurrenten”, besluit Jan. Optiflux wil alvast tegen 2025 de Belgische, en indien mogelijk een deel van de Europese markt, veroveren.