openvelddag Herent_sgentens_2

Insecten kweken met witloofwortels

In het Proefcentrum Herent wordt onderzoek verricht naar innovatieve teelten en groene biogebaseerde grondstoffen. Zo vormen de wortels van witloof een goede voedingsbodem voor de kweek van insecten. De provincie Vlaams-Brabant zet volop in op allerlei nieuwe teelten met potentieel.

Het Proefcentrum in Herent startte enkele jaren geleden met een zoektocht naar geschikte gewassen voor energie. “Vandaag is het uitgegroeid tot praktijkonderzoek over non- en newfoodteelten”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw. “Teelten als koolzaad en miscanthus zijn kansrijker als er verschillende afzetkanalen zijn. We denken aan toepassingen als functionele voeding, dierenvoeding, geneesmiddelen, cosmetica, zepen, bouwmaterialen en plastics.”

Nonfoodteelten hebben toepassingsmogelijkheden als energiebron of leveren grondstoffen voor de industrie zoals vezels uit miscanthus of hennep en cosmetische olie uit goudsbloem. Newfoodteelten zijn voedselgewassen die relatief nieuw zijn in onze regio of die vanonder het stof gehaald worden zoals koolzaad, zoete aardappel, quinoa en hennepzaad.

“Beide teelten passen volledig in het plaatje van de biogebaseerde economie. Daarin zijn de bouwstenen voor materialen, chemische stoffen en energie afkomstig van hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele, niet‐hernieuwbare zoals aardolie. De landbouw is een belangrijke leverancier van deze hernieuwbare grondstoffen.”

Vooraleer de nieuwe teelten op de akkers staan, moet hun economische, wettelijke en teelttechnische haalbaarheid ingeschat worden via praktijkonderzoek. “Zo werden in het Proefcentrum praktijk- en demoproeven aangelegd van enkele gewassen met potentie voor onze regio. We kennen de eerste resultaten voor goudsbloem, quinoa, zoete aardappel, hennep, koolzaad en miscanthus.”

Dit jaar werd in Herent een innovatietuin aangelegd. Medio mei werden  koriander, mosterd, cuphea, karwij, soja, deder, teff, dille, crambe, taraxacum, parelgierst en zonnekroon gezaaid. “Met deze gewassen willen we nieuwe biogebaseerde grondstoffen en nieuwe toepassingen van bestaande grondstoffen identificeren. De tuin is een ontmoetingsplaats voor landbouwers, industrie en onderzoekers. We leggen de nadruk op oliehoudende gewassen.”

Het Proefcentrum Herent is vooral bekend als witloofcentrum. Ook binnen het witloofonderzoek is innovatie belangrijk. Begin oktober start het Platteland Plus-project rond witloofwortels voor hergebruik van de reststromen. Witloofwortels kunnen een goede voedingsbodem vormen voor de kweek van insecten. Voor witlooftelers is het een kans om tijdens de zomermaanden insecten te kweken en wortels aan insectenkwekers aan te bieden.