jost

Inval bij JOST in Zaventem

De huiszoekingen bij transportbedrijf JOST International vonden maandag ook plaats in de vestiging in Zaventem. Die van Vilvoorde was niet betrokken bij de groots opgezette gerechtelijke actie.

Speurders van de federale politie zijn maandagochtend binnengevallen op vijftien adressen in een grootschalig onderzoek naar sociale fraude door het Belgisch transportbedrijf JOST International. Het gaat om een onderzoek naar sociale dumping waarbij in Oost-Europa nepbedrijfjes opgericht zouden zijn om vrachtwagenchauffeurs in dienst te kunnen nemen aan de arbeidsvoorwaarden die in die landen gelden. Het nadeel voor de Belgische sociale zekerheid zou tussen 2014 en 2016 zowat 55,3 miljoen euro bedragen.

“We worden valselijk beschuldigd van sociale dumping”, stelde het bedrijf. “Wij zijn volledig in orde op alle niveaus.” Jost zei in een korte mededeling alle medewerking te verlenen aan het onderzoek.

De vakbond ACV-Transcom reageerde verheugd op de controle bij de verschillende vestigingen van transportbedrijf Jost. “We hopen dat deze inval bij een van de grootste transportbedrijven van ons land een afschrikkingseffect zal creëren”, zei Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke vervoer bij ACV-Transcom.

Er zouden 1.100 werknemers in het systeem hebben meegedraaid. Volgens de vakbond worden de buitenlandse chauffeurs die voor het bedrijf rijden vaak slachtoffer van sociale dumping. Wegens de uiterst moeilijke omstandigheden waarin de chauffeurs aan het werk gezet werden, zijn er ook vermoedens van mensenhandel. Zo moesten de chauffeurs in hun truck wonen en slapen gedurende vier tot zes weken en moesten ze bijzonder lange werkdagen presteren.