sustainability-professional-2024 Foto: Time4Society

Jakoba Van der Linden van Jan De Nul verkozen tot Sustainability Professional 2024

Op dinsdag 20 februari werd Jakoba Van der Linden, Sustainability Officer bij Jan De Nul, verkozen tot Sustainability Professional 2024, een gezamenlijk initiatief van de Mechelse non-profitorganisatie Time4Society en het VBO. De Sustainability Professional speelt binnen zijn bedrijf of organisatie de rol van motivator, inspirator of implementator van duurzaamheidsinitiatieven.

De prijsuitreiking is het sluitstuk van een selectieprocedure die in november 2023 van start ging. De jury bestaat uit leden van Time4Society en afgevaardigden van de verschillende sectorfederaties. Ze wordt gezamenlijk voorgezeten door Monica De Jonghe (bestuurder-directeur-generaal en Executive Manager van het competentiecentrum Werk & Sociale zekerheid van het VBO) en Fons Leroy (voorzitter van Het Beroepenhuis, GTB Vlaanderen en Vlajo).

Uit 230 genomineerden selecteerde de jury in verschillende rondes vijf Franstalige en vijf Nederlandstalige finalisten.

De jury koos Jakoba Van der Linden als uiteindelijke winnaar. Jakoba Van der Linden heeft als Sustainability Officer bij Jan De Nul, een leider in baggerwerk, constructie en offshore-projecten met hoofdkantoor in Aalst, een significante bijdrage geleverd aan duurzaamheid. Haar sleutelinitiatief, het Code Zero-programma, richt zich op duurzaamheidsbewustzijn onder alle werknemers van het bedrijf.

Jakoba speelde ook een centrale rol in het JDN Schoolpakket, een educatief programma dat duurzaamheid en innovatie bij kinderen promoot, met een bereik van 1.327 leerlingen in 28 scholen in 2023 in België, inclusief internationale uitrol. Haar betrokkenheid bij diversiteit en inclusie binnen de werknemers en haar inzet voor onderwijs en lokale gemeenschappen onderstrepen haar toewijding aan duurzaamheid in de praktijk.

Mark Adriaenssens, oprichter en CEO van Out of Use, en Frank Vandenborre, Group Director Sustainability bij Ageas kregen de prijs van Sustainability Ambassadors.

Aan Franstalige kant won Nathalie Guillaume, General Secretary & Sustainability Director bij Danone Belux.

Duurzame projecten in de kijker zetten

“De ambitie van Time4Society is om de betrokkenheid van bedrijven aan te moedigen. Dat doen we via teambuildings met een maatschappelijke impact, duurzaamheidscoaching en door het delen van innovaties en expertise op het gebied van duurzaamheid", zegt Nathalie Bekx, CEO van Time4Society. "Tijdens onze vele gesprekken met ondernemers werd duidelijk dat ze vooral rolmodellen nodig hebben. Deze prijs is een manier om prachtige voorbeelden van duurzame projecten in de kijker te zetten."