bakker leuven Foto: hsb

Jarenlang nam aantal bakkers in stadscentrum af, maar nu opent Julius op drukke winkelstraat

Goede artisanale bakkerijen in het centrum van Leuven. De jongste jaren zijn er steeds minder. Onbegrijpelijk, volgens onderneemster Els Vanderveken uit Hoegaarden. Zij opende vorige week een bakkerij op de Bondgenotenlaan.

Het is een drukte van jewelste in de nieuwe bakkerij Julius, vlakbij het Justus Lipsiusplein op de Bondgenotenlaan in Leuven. Sinds woensdag is de zaak geopend, en heel wat passanten stappen er binnen dankzij de heerlijke geur van vers brood. “Het was heel leuk om zoveel toevallige passanten meteen te zien binnenstappen”, zegt eigenares Els Vanderveken.

De voorbije jaren sloten heel wat bakkerijen in de stad, zowel door gebrek aan opvolging als door faillissement. “Ik geloof nochtans enorm in de meerwaarde van een bakkerij in de stad”, zegt Els. “Ik hoor mensen al lang klagen over het gebrek aan goede bakkerijen in het centrum, dus wist dat de vraag groot was. Het is ook gewoon een super leuke stad. De beweging door deze straat is zo immens. Dan snap ik niet dat er nog geen echte bakkerij was op de Bondgenotenlaan. Zo veel mogelijke klanten.”

Opvallend groot

Julius is een opvallend grote winkel, met een ruim aanbod aan broden, maar ook een toog vol koeken en kleinere lekkernijen. “Ik ben vooral heel trots op de koeken, die zijn echt lekker”, zegt Els. “We bakken niet ter plaatse. De panden in de Bondgenotenlaan zijn daar niet ideaal voor. We bakken in Hoegaarden, en leveren meerdere keren per dag zodat er altijd kraakvers brood is in de winkel in Leuven. Dat vind ik enorm belangrijk. Ook al is het op de Bondgenotenlaan op sommige uren een uitdaging om te leveren.”

foto: hsb

Het bakken gebeurt grotendeels ’s nachts en in de voormiddag. “We willen dat alles zo kort mogelijk voor de verkoop uit de oven komt. Voorlopig lijkt het te lukken om genoeg personeel te vinden voor die nachtelijke baksessies. De winkel zelf wordt opengehouden door een vast team en enkele flexi-jobbers. We zijn alle dagen open behalve dinsdag”, aldus Els.

“Ik geloof voor de volle honderd procent in onze bakkerij, en ben er zeker van dat de klanten er hetzelfde over gaan denken”, zegt ze. “Veel Leuvenaars zijn het door gebrek aan artisanaal brood in de omgeving, misschien gewoon om hun brood te kopen bij de supermarkt. We zullen wat tijd nodig hebben om hen die gewoonte af te leren. Maar dat zal gebeuren. Want een koek van de supermarkt en een koek van ons is absoluut niet hetzelfde. Ik haal die van ons er blind uit.”