Jef Colruyt levert 13.415 euro in maar houdt 1,32 miljoen over

jefcolruyt

U hebt het onlangs zeker gehoord en/of gelezen: de gemiddelde Belgische werknemer verdient 3.414 euro bruto. Dan doet ceo Jef Colruyt van de gelijknamige supermarktketen uit Halle beter. De Vlaams-Brabantse topondernemer moest in het voorbije boekjaar weliswaar 13.415 euro inleveren wegens een megaboete voor zijn bedrijf. Maar hij houdt een slordige 1,32 miljoen over.

Die 1,32 miljoen euro is de som van loon en vergoedingen die Jef Colruyt uitbetaald kreeg in het boekjaar dat liep tot einde maart. De reden voor de inlevering tegenover het vorige boekjaar moet niet ver gezocht worden. De top van de supermarktketen wordt gestraft voor een megaboete van 31,6 miljoen euro die Colruyt kreeg wegens prijsafspraken over onder meer shampoos en deodoranten.

In het jaarverslag van vorig jaar kondigde Colruyt al aan dat directieleden en bestuurders de in juni 2015 bekendgemaakte mededingingsboete zouden voelen in hun portefeuille. De bestuurders kregen eenmalig een jaarvergoeding van 86.000 in plaats van 91.000 euro voor de uitoefening van hun mandaat. Voor de directieleden werd de variabele bonus berekend op de resultaten na aftrek van de boete.

Het loon van Jef Colruyt bestond in het boekjaar 2015-2016 uit een onveranderd basissalaris van 623.580 euro, een variabele bonus van 580.043 euro, bijdragen voor een groepsverzekering voor 112.244 euro en nog 7.920 euro zogenaamde overige componenten. Voorts krijgt hij een vergoeding als lid van de raad van bestuur. Korys, de holding van de Colruyt-familie, vangt nog eens enkele honderdduizenden euro aan winstdeelnames.

Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit gaf in het kader van een schikking vorig jaar achttien supermarkten en leveranciers voor 174 miljoen euro aan boetes wegens gecoördineerde prijsverhogingen. Dat was een absolute recordboete voor ons land.