Nieuws Vlaams Brabant Jong melkveebedrijf combineert traditioneel melken met robots

Jong melkveebedrijf combineert traditioneel melken met robots

Jong melkveebedrijf combineert traditioneel melken met robots

dag landbouwVoor het tweede jaar op rij werd een landbouwbedrijf in Vlaams-Brabant uitgekozen als gastlocatie voor de Dag van de Landbouw. Vorig jaar was de eer weggelegd voor de familie Leyssens in Sint-Laureins-Berchem (Sint-Pieters-Leeuw). Na het Pajottenland was het ditmaal de beurt aan het Hageland met het jonge melkveebedrijf van Geert Lenaerts en Leen Schrevens in Glabbeek.

De Dag van de Landbouw wordt elk jaar georganiseerd door de Boerenbond. De 34ste editie had als thema het begint bij ons. “Elk gevuld bord begint bij onze land- en tuinbouw”, zei Sonja De Becker, de voorzitster van de Boerenbond. “Landbouw ligt aan de basis van heel wat items in onze samenleving en dat wordt te vaak over het hoofd gezien. Daarom vragen we letterlijk en figuurlijk ruimte om te kunnen blijven boeren.” De Becker was in Glabbeek onder meer vergezeld door Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

Geert Lenaerts en Leen Schrevens zijn al sinds 2007 als landbouwers actief in Glabbeek. Jos en Monique, de ouders van Geert, baatten in de buurt ook een melkveebedrijf uit. “In 2015 zijn de twee melkveebedrijven samengesmolten tot een groot geheel en werd een nieuwe stal gebouwd”, zeggen de landbouwers.

Vandaag wordt er niet meer gemolken op het bedrijf van Jos en Monique. Daar wordt wel het jonge vee opgefokt. “In totaal worden er zo’n 400 koeien gemolken, verdeeld over twee stallen. In de nieuwe stal is geopteerd voor het traditioneler melken, met een zogenaamde 2 x 18 zij aan zij rapid exit. In de oude stal wordt gemolken met twee robots van Lely.”

Naast de melkveetak heeft ook de akkerbouwtak een belangrijke rol. “We telen in hoofdzaak gras en maïs, voor het rantsoen van de koeien. Ook suikerbieten behoren tot het teeltplan.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.