Dries Van Meylders van Fietsfikser. Foto if Dries Van Meylders van Fietsfikser. Foto if

Jongensdroom van Dries gaat in vervulling (39): “Na kwarteeuw heeft dit dorp opnieuw eigen fietswinkel”

Afgelopen weekend heeft fietsenmaker en -verkoper Dries Van Muylders (39) de Fietsfikser geopend, een splinternieuwe winkel in het centrum van Steenhuffel in Londerzeel. Daarmee komt zijn jongensdroom in vervulling én komt er na zo'n 25 jaar opnieuw een fietsenwinkel in het dorp.

Dries Van Muylders, vader van twee dochters en een zoon, is gebeten door de fiets. Ermee rijden, is zijn ideale uitlaatklep, eraan sleutelen doet hij minstens even graag. “Ik begon in 2019 met de Fietsfikser - een kleinschalige fietsenhersteldienst - achteraan in onze tuin”, vertelt hij. “Ik volgde een opleiding en haalde mijn diploma fietshersteller bij Syntra.”

“De zaak groeide en ik kon van mijn passie mijn bijberoep maken. Er was hier geen chique showroom, maar eerder een gezellig werkkot, waar met veel liefde, kennis van zaken en professioneel materiaal aan fietsen wordt gesleuteld. Het aantal klanten uit Groot-Londerzeel en ook daarbuiten, is de afgelopen jaren stevig gegroeid.”

Herstellingen

In het begin lag de focus van Dries voornamelijk op herstellingen, maar de laatste jaren kreeg hij ook meer vraag naar nieuwe fietsen. “Maar zonder een echte winkel waar je vrijblijvend kan binnenwandelen, blijft de drempel voor heel veel mensen hoog om een fiets te kopen”, zegt Dries.

“Toen het pand in de Brouwerijstraat te koop kwam, twijfelden we niet en openen we met de Fietsfikser een ‘echte’ winkel. We hebben er ongelofelijk veel zin in.”

Ine Tassignon (36), de echtgenote van Dries, steunt hem helemaal en helpt onder andere mee met de administratie en communicatie. “Ikzelf blijf ook nog aan de slag als voltijds Yardmanager bij kranen Sarens”, zegt Dries. “We gaan de zaak hier nu verder uitbouwen en geloven er echt in.”

Fietsfikser in het centrum van Steenhuffel. Foto if
Fietsfikser in het centrum van Steenhuffel. Foto if

“Er is in het dorp hier ook nood aan een fietsenwinkel met hersteldienst. Steenhuffel had 25 jaar geleden de bloeiende fietsenhandel Broothaerts, die eind jaren ’90 werd stopgezet. Ik was toen nog minderjarig en droomde ervan om die over te nemen. Maar dat kon toen niet. Nu ben ik ontzettend blij dat Steenhuffel met de Fietsfikser opnieuw een fietsenwinkel heeft.”

Ondanks de opkomst van grote fietsketens, is Dries overtuigd van de meerwaarde van een kleinschalige, lokale fietsenhandelaar. “Bij ons stap je vrijblijvend binnen en krijg je deskundig advies over al onze fietsen”, zegt Dries. “Elke fiets kan uitgetest worden. We nemen echt onze tijd voor onze klanten en staan ook na de aankoop klaar voor onze klanten.

Assortiment

“De focus in ons aanbod ligt op elektrische- en stadsfietsen, maar ook racefietsen, mountainbikes en kinderfietsen maken deel uit van het assortiment. Bij ons vind je Belgische merken terug zoals Norta, Granville, Thompson en Flanders. Verder worden gewone fietsen, e-bikes, racefietsen en mountainbikes van alle fietsmerken hersteld.”