kaaswinkel Foto: La Câlinerie

Kaaswinkel La Câlinerie heropent na diefstallen: “Vechten om mijn winkel open te houden”

De kaaswinkel La Câlinerie in Jette heropende onlangs opnieuw de deuren na een reeks diefstallen. Kaasmaakster Amandine Bourgueil (26) heeft haar concept helemaal omgegooid en haar winkel veiliger gemaakt. “Ik heb besloten om te vechten om mijn winkel open te houden.”

Kaasmaakster Amandine Bourgueil opende in december van vorig jaar de kaaswinkel La Câlinerie op de Lakensebaan in Jette. Met een open toog wilde ze haar klanten zo goed mogelijk bedienen, maar midden april stapelden de incidenten in haar winkel zich op. Zo waren er een diefstal, twee gevallen van agressie en een poging tot inbraak en besloot de kaasmaakster haar winkel op 25 april te sluiten.

“Ik heb even moeten bekomen van de gebeurtenissen, maar heb al vrij snel besloten dat ik wilde vechten voor mijn winkel. Ik wil niet dat anderen mijn droom doorprikken en ben daarna aan de slag gegaan om mijn winkel beter te beveiligen.”

Klassieke toog

De open toog was een van concepten die op de schop gingen. “Ik had die open toog gecreëerd om klantvriendelijkheid in de hand te werken, maar helaas waren er enkelingen die daarvan misbruik maakten en mijn kaas stalen. Ik heb de open toog omgevormd tot een klassieke toog en de kazen staan nu achter glas”, vertelt Amandine.

“Daarnaast heb ik de koelkasten verplaatst en is er vanaf nu altijd een afstand tussen mij en de klanten. Naast het plaatsen van camera's heb ik ook een systeem geïntroduceerd dat mij toelaat om de deur vanop een afstand te openen. Op woensdagen en donderdagen sta ik alleen in de winkel, is het minder druk en ben ik in het achtergebouw dikwijls bestellingen aan het voorbereiden. Bij een vaste klant kan ik met een druk op mijn gsm de deur gewoon openen. Bij een persoon die ik niet ken, kom ik dan zelf de deur openen.”

Onderzoek

De politie heeft ondertussen een onderzoek geopend naar de incidenten. “Helaas is dat pas gebeurd nadat ik naar de media ben gestapt. Ze hebben daardoor mijn dossier heropend en deze kleinere inbreuken toch serieus genomen. Daarnaast ben ik ook teleurgesteld in de schepen van Handel. Hij is hier na de inbreuken langsgeweest en had beloofd een opleiding te organiseren voor handelaars rond agressie. Helaas heb ik sindsdien niets meer gehoord.”

Amandine vindt het jammer dat haar initiële concept al na enkele maanden omgevormd is. “Ik wilde heel dicht bij mijn klanten staan, maar dit was helaas het compromis dat ik moest sluiten om mij terug veilig te voelen.”

Online shop

Door de recente gebeurtenissen heeft ze haar online winkel wel uitgebreid. “In september ga ik zelfs starten met een tweede winkel waar je enkel online kunt bestellen. Een online kaaswinkel uitwerken is niet zo simpel, want naast het product moet de klant ook nog kunnen kiezen over het aantal gram per kaas. Maar uiteraard blijft de fysieke winkel ook bestaan.”