LEUVEN/TERVUREN/AARSCHOT – Hoewel ze onder strikte voorwaarden mogen verder werken, hebben heel wat kappers beslist tijdelijk de deuren te sluiten. “Het risico op verspreiding van het coronavirus is aanzienlijk”, vinden ze.
In het kader van de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus besliste de federale overheid dinsdag kapsalons niet te sluiten op voorwaarde dat de uitbater slechts één klant tegelijkertijd binnenlaat. Die maatregel zou de continuïteit van de sector moeten garanderen en de kappers en hun cliënteel moeten beveiligen en geruststellen. “Maar gerust zijn de kappers allerminst”, zegt Els De Clercq, partner van kapper Nikos Rousseau van het Tervuurse kapsalon Haircraft by Nikos. “Op eigen initiatief hebben we dinsdag het salon tijdelijk gesloten omdat het risico op verspreiding van het virus aanzienlijk is.”
Onvoldoende mantelkappen
Afgelopen zaterdag kapte Nikos in zijn zaak onder andere een vrouw van 85 jaar, een huisarts, een chirurg, zakenmannen uit China en Zuid-Korea en een dame die net kwam ingevlogen uit Venetië. “De risico’s zijn veel te groot. De kappers naderen vooraan tot minder dan 30 cm van het aangezicht van de klant en ze raken ook hun hoofd aan. Bovendien hebben onze klanten contact met de deur, leggen ze hun handen op de leuning van de stoel, duwen ze op de toetsen van de betaalautomaat en krijgen ze een mantelkap om waarin ze mogelijk niezen of hun handen leggen. Er zijn te weinig van die kappen beschikbaar om elke klant een andere kap aan te bieden”, zegt Els.
Niemand op straat
Bij heel wat kapsalons, in onder andere Leuven en Aarschot, bleef de telefoon woensdag onbeantwoord. Klanten wordt gevraagd hun afspraken online uit te stellen tot een latere datum. En als er dan toch een kapsalon open is, blijkt er geen enkele klant op te dagen. Het overkwam Karine Claes van Kapsalon Karine aan de Bogaardenlaan in Aarschot. “Ik heb vandaag (om 13 uur, nvdr.) nog geen enkele klant over de vloer gekregen”, zegt Karine. “Nochtans respecteer ik de regel van één klant per keer. Maar ja, op straat is dan ook niemand te zien.”
Vervangingsinkomen
Woensdagavond heeft de minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) laten weten dat hij een wetsvoorstel op tafel heeft liggen dat een automatische toekenning inhoudt van een vervangingsinkomen voor alle zelfstandigen, waarvan de activiteit beperkt is door maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, dus ook de kappers. Dat recht zou geldig zijn ongeacht de kapper beslist om zijn activiteit voort te zetten of te stoppen.
Het ‘overbruggingsrecht voor zelfstandigen’ omvat een maandelijkse vergoeding van 1.291,69 euro (1.614,10 euro met gezinslast).