winkel liedekerke Arne en Elke Lievens en Dirk Van Leuven van Arnel in de Stationsstraat, het voormalige Keukenpaleis. — © Tom Vierendeels

Keuken- en cadeauwinkel Arnel opgenomen in Gulden Boek Liedekerke

Maar liefst honderd jaar bestaat keuken- en cadeauwinkel Arnel al, vroeger gekend als Het Keukenpaleis. En die verjaardag ontging het Liedekerkse gemeentebestuur niet. Arne en Elke Lievens mochten samen met Elkes man Dirk Van Leuven het Gulden Boek van de gemeente ondertekenen. We nemen u mee doorheen de geschiedenis van de zaak.

Het Guldenboek in Liedekerke. Hierin opgenomen worden is een hele eer. Verschillende prominenten gingen hen al voor, maar sinds kort staan Arne en Elke Lievens en Dirk Van Leuven ook voor eeuwig opgenomen in het Gulden Boek. Reden? Het honderdjarig bestaan van hun familiezaak Het Keukenpaleis in de Stationsstraat, gekend nu als Arnel. Elke Lievens en Dirk Van Leuven zijn de vierde en huidige generatie uitbaters van Arnel.

Het verhaal van de zaak startte in 1923, toen Melanie Asselman en haar echtgenoot Amedé Pitteurs een winkeltje opstartten met kookgerei, borstels, kammen, scheermesjes, zeep en brillantine. Melanie haar dochter Louisa nam de zaak in 1943 over samen met haar man Frans De Reuse, die overigens in 1969 benoemd werd tot gemeentesecretaris in de gemeente. Omdat hij hierdoor de winkel niet meer kon beheren, werd de zaak een jaar later overgedragen aan dochter Rita.

Nieuwe naam
Het Keukenpaleis nam onder haar bewind een compleet nieuwe wending. Naast kookgerei en geschenken kwam de nadruk op het fenomeen van de huwelijkslijst te liggen. In 1975 drong een nieuwe uitbreiding zich op omdat de zaak uit haar voegen barstte. Dat resulteerde in meer dan een verdubbeling van de winkeloppervlakte. En in 1984 volgde een nieuwe uitbreiding, met vier jaar later, de nood aan een complete make-over met eigentijds en milieuvriendelijk meubilair waardoor een rustgevende sfeer werd gecreëerd.

Daartegenover stond wel dat een rechtstreekse invoer van producten uit het buitenland een noodzaak werd in het verenigde Europa. De eenmanszaak onderging een administratieve transformatie naar de huidige bv Arnel, zoals het nu nog altijd gekend is

Vierde generatie
Een nieuwe generatie betrad het toneel toen Elke, de dochter van Rita, begon te helpen in de winkel. “We hebben sterke merken zoals Alessi, Swarovski en Villeroy & Boch, die de basis vormen van ons bedrijf. De bruidslijsten vonden online een nieuwe thuis, en ook online winkelen werd een mogelijkheid,” vertelt ze. “Sinds 2012 zijn meer dan drieduizend van onze producten online beschikbaar. In 2006 hebben we een complete herinrichting gedaan, met een focus op kookgerei en het creëren van gezellige hoekjes. We hebben ook ruimte gemaakt voor onze juwelencollecties van Swarovski en Pandora.”

“Een jaar later hebben we nog eens zeventig vierkante meter toegevoegd, waardoor onze trendy serviezen en interieurhoekjes nog beter tot hun recht komen. De voorbije tien jaar heeft Dirk ook bijgedragen aan de zaak, met een gevarieerd aanbod op het gebied van koken, wonen en cadeaus.”

“Hoe we het al honderd jaar volhouden? Door onszelf altijd opnieuw uit te vinden en altijd vriendelijk en behulpzaam te blijven. We nemen geen enkele dag voor lief, ook al bestaan we al honderd jaar. We openen elke ochtend de deuren alsof het onze allereerste dag is.”