Nieuws Vlaams Brabant Klein beetje minder faillissementen

Klein beetje minder faillissementen

Klein beetje minder faillissementen

Justitia1Het aantal faillissementen ons land blijft dalen, al is de daling in Vlaams-Brabant maar heel klein met één faillissement minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse barometer van Graydon.

In februari gingen 811 Belgische ondernemingen over de kop. Dat is een afname met 13,35 procent ten opzichte van februari 2015. Opvallend: er is een lichte stijging van het aantal failliete nv’s, een rechtsvorm die voornamelijk gekozen wordt door grotere ondernemingen. Ook bedrijven van minstens 25 jaar oud hebben, sinds de crisis in 2008, een verhoogde kans op een faillissement.

“Zowel in januari als in februari van 2016 is het aantal faillissementen in ons land flink gedaald”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon.”We voor de eerste twee maanden van dit jaar 1.618 faillissementsuitspraken. Dat zijn er 12,49 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen er 1.849 bedrijven failliet werden verklaard.”

In Vlaams-Brabant is het aantal faillissementen in de eerste twee maanden van het jaar gedaald van 117 in 2015 naar 116 dit jaar. In Leuven steeg het aantal van 62 naar 64, in Halle-Vilvoorde daalde dat aantal van 55 naar 53.

De daling is het scherpst binnen het Brusselse (-28,11%) en Waalse gewest (-21,9%), waar Graydon zeker bij de arrondissementen die grote volumes vertegenwoordigen zoals Luik (-29,23%), Charleroi (-21,11%), Bergen (-24,56%) en Nijvel (-39,08%) een fundamentele krimp noteert. Binnen het Vlaamse gewest is er eerder sprake van stabilisatie (-0,6%). Hierbij valt vooral de stijging van het aantal faillissementen op binnen het arrondissement Antwerpen (+26,8%). Ook in Brugge en Sint-Niklaas noteerden we met betrekking tot de eerste twee maanden van dit jaar bijzonder veel uitspraken.

Wat de sectoren betreft, constateert Graydon scherpe dalingen van het aantal faillissementen binnen de bouwsector (-14,8%) en de sector van de zakelijke dienstverlening (-29,1%). Binnen de horeca wordt een lichte stijging waargenomen.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.