De provincie Vlaams-Brabant steunt een project van Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde waarbij twaalf KMO’s, met de nadruk op de kleine ondernemingen, gesteund worden in hun internationaal groeitraject.
Het project wil twaalf bedrijven intens begeleiden. De doelgroep zijn (groei)bedrijven die een beperkte ervaring hebben export en hun Europese exportaandeel willen vergroten. De deelnemende bedrijven moeten kiezen uit export naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje of Polen.
“Een internationale strategie wordt steeds belangrijker voor KMO’s die willen groeien”, zegt Josee Mercken van Voka.”Exporterende bedrijven zijn immers performanter, betalen hogere lonen en groeien sneller dan nationaal actieve bedrijven.”
Vandaag zakt België weg uit de top tien van exporterende landen. Als reden noemt Voka het tekort aan een volledig op maat gemaakte begeleiding en opvolging van kleinere KMO’s en kennis van de administratieve regels en formaliteiten, ook in Vlaams-Brabant.
“Dit project wil een noodzakelijke aanvulling zijn op de bestaande tools die EEN en FIT rond internationalisering hebben uitgewerkt”; zegt Mercken. “Deze willen we koppelen aan de uitgebreide expertise die Voka Kamer van Koophandel de voorbije tien jaar heeft uitgewerkt op gebied van lerende netwerken.”
Het begeleidingstraject voorziet in een voortraject waarbij de Exportmeter wordt afgenomen en er een kennismaking is met partnerdatabank EEN. Daarna volgen ateliers op maat als voorbereiding op het gekozen land zowel wat export als matchmaking betreft. Het natraject voorziet in een aansluiting bij de FIT-missies of begeleiding ter plaatse. Tenslotte organiseert Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde een terugkom-moment, met uitwisseling van ervaringen en eventueel bijsturing van het businessplan rond internationalisatie.
Het project kost 64.430 euro, dankzij de steun van de provincie moeten de bedrijven zelf maar 300 euro betalen.