Nieuws Vlaams Brabant Kmo’s willen weer investeren

Kmo’s willen weer investeren

Kmo’s willen weer investeren

geldDe Belgische kmo’s zijn weer helemaal klaar om te investeren. Dat is de belangrijkste conclusie uit het kmo-rapport dat Graydon samen met Unizo en UCM uitbrengt. Dit jaarlijkse rapport geeft een beeld van de financiële gezondheid van kmo’s.
Uit de cijfers blijkt dat het aantal bedrijven in Vlaams-Brabant dat zich in de gevarenzone bevindt, en dus een verhoogd risico op een faillissement loopt, de voorbije flink is gedaald.

“Uit de nieuwe studie blijkt dat de kmo’s hun financiële buffers verstevigen”, zegt Karel van Eetvelt van Unizo. “Ze moeten niet langer puren uit de reserves. Ze hebben een stevige oorlogskas om er tegenaan te gaan en zijn opnieuw klaar om te investeren.”

Volgens Eric Van den Broele van Graydon is de  financiële gezondheid van de Belgische kmo’s vandaag beter dan vóór de financiële crisis in 2008: “De rendabiliteit van de ondernemers kent een remonte, de schuldgraad- en de liquiditeitssituatie zijn verbeterd en er is een duidelijke versterkte aandacht voor cashbeheer en de positie van de debiteur in het bijzonder. Heel wat kmo-bedrijfsleiders hebben meer inzicht in het financieel beheer van hun zaak en handelen ernaar.”

Opvallend is de stijging van het aantal eenmanszaken, van 502.901 in 2013 naar 517.514 in 2014. Ook in Vlaams-Brabant zijn van de 97.204 kmo’s 51.035 (52,5 procent) eenmanszaken.UNIZO ziet een verklaring in het toenemende aantal freelancers. Bijna de helft van de kmo’s in Vlaams-Brabant (47,9 procent) is jonger dan tien jaar.

De volledige studie vindt u hier.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.