frietist Foto: mdt

Kortenbergse frituur zweert kartonnen bakjes af

De Frietist in Kortenberg levert vanaf nu geen frietjes meer in de traditionele verpakking, maar wel op … hete platen. “Dat is beter voor het milieu, en de frietjes zijn zelfs lekkerder. Ze worden niet plat en blijven dus krokant”, zegt zaakvoerder Sven Broeckx. De uitbater is overtuigd van zijn nieuwe systeem, en is alvast van plan 200 platen bij te bestellen.

De frituur, die voornamelijk frietjes aan huis levert maar waar ook afhaling mogelijk is, begon enkele weken geleden met het gebruiken van de hete platen. “Eigenlijk is het een samenloop van omstandigheden geweest”, vat zaakvoerder Sven Broeckx aan. “We hebben al catering op verplaatsing gedaan voor 1.000 mensen, en zo vervoerden we al frietjes zonder verpakking. Daarnaast hebben we al enkele jaren een oven in de zaak die ervoor gemaakt is om eten op hele korte tijd nog een extra warme boost te geven. Daarom hebben we ook plateaus gekozen die heel snel warm worden, maar ook zo blijven. De oven is oorspronkelijk voor andere functies gekozen, maar het heeft ons wel aan het denken gezet.”

Lees ook: Frituur geeft door prijsstijgingen klant keuze tussen A- en B-merken

Krokante frieten

Zo vroeg Sven zich af of de platen bruikbaar zouden zijn om frietjes op te serveren. “Het is zoals je op restaurant ook een warm bord krijgt, en wij hebben geen stappende maar een rijdende garçon”, klinkt het. “Het systeem werkt echt, want de frietjes blijven ook warmer dan voordien. Ze zijn zelfs veel lekkerder, omdat het krokante aspect bewaard blijft. Tot in Oostende frietjes leveren gaat nog steeds niet lukken, maar ons gebied beperkt zich tot enkele gemeenten. Als we de frietjes afdekken, worden ze platter en dus minder lekker.” Ook wij probeerden de nieuwe werking uit, en toegegeven: de frieten zijn erg krokant.

“Een wereld zonder verpakkingen lukt zeker. Ik ben er best trots op dat wij het doen, en dat het ook de smaak verbetert”, gaat Sven verder. “We gaan wel nog houten kistjes met handvatten laten maken die net boven de plaat uitkomen, zodat onze bezorgers die wel nog kunnen vastnemen. Misschien kunnen we zo ook nog lades aan het kistje vastmaken voor de sausjes. Die geven we ook mee in herbruikbare flesjes.”

Niet duurder

Klanten moeten zich na het opeten van hun bestelling ook geen zorgen maken over het terugbrengen van de platen. “Die halen we na onze shift of tussendoor wel weer op”, zegt Sven. “Het geeft ons extra werk, al komen we in sommige straten wel soms acht keer per dag. Of dat nu een keer meer wordt voor de ophaling, dat gaat geen verschil maken. Door ons systeem kunnen we ook makkelijker bijsturen, en kan een plaat tussendoor altijd opgepikt worden. Klanten hun bestelling tijdig bezorgen, blijft onze prioriteit.”

Of ze de nieuwe werking gaan voelen in hun portefeuille? “Het gaat zeker niet duurder worden voor de klant, hoewel wij als frituur wel een investering moeten doen. De plateaus kosten honderden euro’s. Maar we sparen nu de kosten uit aan de ecologische verpakkingen die we al jaren gebruikten. Als we 200 plateaus kopen, zouden die op een jaar tijd terugverdiend kunnen zijn. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar het is wel zo. Die verpakkingen zijn super duur, en zeker niet beter om eten in te vervoeren dan plastic. Ik denk dat we zonder beter af zijn. Zo is het zelfs niet uitgesloten dat we door deze nieuwe manier van werken onze prijzen eventueel kunnen laten zakken”, besluit Sven.