Nieuws Vlaams Brabant Korys investeert in stroomnetalarm

Korys investeert in stroomnetalarm

Loïc de Schaetzen.

Korys investeert in stroomnetalarm

HALLE – Korys, het investeringsvehikel van de familie Colruyt, stapt als hoofdinvesteerder mee in een kapitaalverhoging, ter waarde van 4,5 miljoen euro, van een Portugees bedrijf dat technologie inzet om in real time vraag en aanbod op lokale stroomnetten te monitoren en te optimaliseren. 

 

De toename in het aantal residentiële zonnepanelen, laadstations voor EV’s, warmtepompen en elektriciteitsopslag ‘achter de meter’ is ontegensprekelijk. Daardoor moeten netbeheerders kunnen inspelen op een veel grotere variatie in vraag en aanbod op lokale stroomnetten. En dus worden distributiesysteemoperatoren (DSO’s) nu met uitdagingen geconfronteerd waar vroeger alleen transmissieoperatoren (TSO’s) moesten mee omgaan.

Slimme sensoren 

Door speciaal ontworpen, slimme sensoren in de substations van bepaalde buurten te plaatsen, biedt het Portugese Eneida die netbeheerders nieuwe inzichten. De gegevens die door die sensoren en door andere bronnen uit de buurt geregistreerd worden, worden vervolgens omgezet in bruikbare informatie op het Eneida DeepGrid®-platform, waardoor DSO’s het stroomnet in real time kunnen monitoren én optimaliseren.

Opschalen 

Eneida werd in 2012 opgericht en heeft inmiddels klanten over de hele wereld. Nu wil het bedrijf z’n techniek verder opschalen en verder werken aan de capaciteit voor gegevensanalyse op het vlak van netprognose en netplanning. Voor Korys is deze investering een mooie opportuniteit.

Technologieën voor energietransitie 

“Deze investering past perfect binnen onze focus op technologieën voor energietransitie, zegt Loïc de Schaetzen, Investment Director bij Korys. Het elektriciteitsnet vormt een bottleneck voor de verdere integratie van duurzame energiebronnen. Om hernieuwbare energie beter te integreren, zijn er aanzienlijke verbeteringen en investeringen nodig voor dat netwerk. Investeringen die de netbeheerders moeten kunnen terugschroeven met behulp van innovatieve technologieën. Wij zijn ervan overtuigd dat de technologie van Eneida het perfecte antwoord hierop biedt. Bovendien waren we onder de indruk van de expertise van het team en van de meerwaarde van het product.”

4,5 miljard euro 

Korys beheert vandaag een vermogen van meer dan 4,5 miljard euro.

 

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Leuven
Leuven

Leuvenaars winnen Reynolds Cup

LEUVEN - Het Leuvense analyselab Qmineral Analysis & Consulting, gevestigd aan de Gaston Geenslaan in Heverlee, heeft voor de tweede… Lees meer

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in andere regio('s)

Meest gelezen in deze regio

Affligem, Anderlecht
Affligem

12 faillissementen

LEUVEN/AFFLIGEM/ZAVENTEM/DILBEEK/TIELT-WINGE - De ondernemingsrechtbanken van Brussel en Leuven hebben 12 bedrijven failliet verklaard.  Aan de Reystraat in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) is… Lees meer