frietstop

Kristof (38) en Lucy (37) van De Frietstop winnen voor derde keer de titel van ‘beste frituur’: “Frietjes zijn ons leven”

HALLE - Nadat ze in 2018 en 2019 al uitgeroepen werden tot ‘beste frituur van Halle’ mogen Kristof De Bremaecker (38) en Lucy Somers (37) van frituur De Frietstop op de Aguste Demaeghtlaan opnieuw de gegeerde sticker voor het jaar 2022 op hun raam kleven.

Alles ademt frietjes in het leven van Kristof en Lucy. “Zelfs onze eerste date was in een frituur”, weet Kristof. “Bij Fons in Lembeek hadden we afgesproken. Ik wandelde helemaal te voet van Halle naar Lembeek maar toen bleek de frituur gesloten. Geen goede start, maar het toont wel dat we iets met frietjes hebben.”

“Ik wist al van mijn vijftiende dat ik ooit een eigen frituur wilde”, glimlacht Kristof. “Ik eet zelf heel graag frietjes en ook al sta ik er elke dag midden in, toch raak ik ze maar niet beu. Integendeel, ik ga zelfs vaak langs bij mijn collega’s om te proeven. Kwestie van alert en kritisch voor jezelf te blijven.”

Jobstudent

“Ik ben als jobstudent begonnen in De Frietketel in de Cyprien Verhaevertstraat”, herinnert zich Kristof. “Mina Manand, die nu het populaire café ’t Parlement uitbaat in Halle, is die frituur ooit begonnen. Ik heb van haar alles geleerd. Haar familie heeft jaren de legendarische frituur Eugène gehad in Halle. Later hebben Lucy en ik nog gewerkt in een frituur op de Grote Markt in Halle. Tot ik in 2008 aan de slag ging als werknemer in De Frietstop.”

“Toen we later de kans kregen de frituur over te nemen, hebben we niet getwijfeld. In een frituur is de sfeer altijd leuk. Hier komt echt iedereen over de vloer.”

Verse snacks

Halle telt heel wat frituren. In wat onderscheidt De Frietstop zich dan van de andere? “We zetten heel erg in op zelfgemaakte snacks”, zegt Kristof. “Hier krijg je nog frietjes met vers bereid stoofvlees en niet enkel met stoofvleessaus. We hebben ook een heel gamma aan huisgemaakte hamburgers; Verder zijn we heel streng op een proper frietvet want dat maakt net het verschil of frietjes lekker zijn of niet, samen met de juiste keuze van de aardappel. Bintjes blijven de beste soort, al is die niet altijd meer verkrijgbaar.”

“We zijn allebei van Halle en via het carnaval kent iedereen ons. Dat speelt bij een verkiezing van beste frituur ook wel mee” zeggen Kristof en Lucy. “We hebben heel veel vaste klanten. Soms moeten mensen niets zeggen als ze hier binnenstappen. We kennen hun bestelling al van buiten. We zijn ook een van de weinige frituren in Halle die ’s middags open is. We liggen aan drukke steenweg. Dan heb je wel wat passage van mensen die ’s middags honger hebben. Weet je wat opvalt in al die jaren? Dat de klassiekers aan frituursnacks gebleven zijn. Stoofvlees, een frikandel en een bickyburger blijven de favoriet van velen.”

Bestelplatform

Bijzonder is het eigen bestelsysteem die Kristof en Lucy tijdens corona ontwikkelden om toch open te kunnen blijven. “Mensen mochten wel afhalen, maar ze mochten met niet te veel tegelijk ergens binnen zijn”, vertelt Kristof. “We hebben toen zeer snel geschakeld en een online bestelplatform ontwikkeld. Mensen kregen tien minuutjes voor hun bestelling klaar was een sms zodat ze nooit lang moesten wachten buiten voor de deur. In onze etalage projecteerden we een nummer van de bestelling die binnen mocht afgehaald worden. Het systeem werkt eigenlijk zo goed dat we het vandaag nog altijd gebruiken voor mensen die niet graag lang wachten.”

“Zo’n titel van beste frituur is een fijne opsteker. Er wordt overgepraat en mensen willen die beste frituur dan ook wel eens proberen”, zegt Kristof. “Mooi meegenomen want de toekomst kijken we toch niet zonder angst tegemoet. De gasprijzen stijgen ook voor ons. Op twee jaar tijd is de prijs van het frituurvet verdubbeld, de prijzen van de sauzen zijn 30 tot 40% gestegen. Maar wij kunnen niet zomaar onze prijzen optrekken. Een frietje steken moet toch voor iedereen haalbaar blijven.”