Krok & Ko Foto: idh

Krok & Ko neemt zijn intrek in oud-gemeentehuis Vlezenbeek

Het gerenoveerde oud-gemeentehuis van Vlezenbeek is opnieuw bewoond. Niet door ambtenaren maar wel door vzw De Poel die hier vanaf maandag 4 maart een tweede Krok & Ko opent, een inclusieve lunchplek waar mensen met een beperking de dienst uitmaken. Vanaf deze week lopen de medewerkers en de vrijwilligers met gesloten deuren al wat in.

Eind november 2022 opende vzw De Poel een eerste Krok & Ko in de Kerkstraat in Itterbeek. Mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt serveren er elke weekdag croque-monsieurs als lunch. Ze worden hierin bijgestaan door vaste begeleiders en vrijwilligers.

“Krok & Ko werd zo positief onthaald dat we al snel beslisten om een tweede vestiging te openen”, zegt coördinator Carla Claus. “We kunnen hiervoor terecht in het voormalig gemeentehuis van Vlezenbeek dat de gemeente helemaal liet renoveren. Voor ons is het een eer om in zo’n mooi pand vol geschiedenis aan het werk te mogen. Het gaat om een beschermd gebouw in het hart van Vlezenbeek.”

Unieke en warme plek

“Mensen mogen zich verwachten aan een unieke en warme plek waar persoonlijk contact centraal staat”, zegt Carla Claus. “Bij ons zal je geen QR-codes moeten scannen. De Ko in onze naam staat dan ook voor connecteren en voor goede compagnie. Krok & Ko zal in Vlezenbeek net zoals in Itterbeek verschillende soorten croque-monsieurs serveren tussen 10 en 15 uur, van maandag tot vrijdag. Ondertussen hebben we ook ons eigen biertje: de Krokodil. Dat is gemaakt in samenwerking met een lokale brouwer uit Vlezenbeek.”

“Elke dag zal er een ander team van zes personen klaar staan om te bedienen, telkens een mix van mensen met een beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers. De kloof tussen werk en zorg is meestal erg groot voor mensen met een beperking. Hier willen we op een warme manier tonen dat dit wel kan”, gaat de coördinator verder.

Vijftig zitplaatsen

Het voormalig gemeentehuis werd helemaal gerenoveerd zodat er binnen zo’n vijftig mensen kunnen zitten in de vroegere lokettenzaal en wachtruimte. De ruimte achter de vroegere loketten werd de keuken. De vroegere raadzaal dient als ruimte voor grotere groepen of als vergaderlokaal. De rechter zijingang wordt de hoofdtoegang. Hier komt buiten ook een terras.

“We zijn zeer blij dat we met Krok & Ko opnieuw een fijne invulling krijgen van het gemeentehuis van Vlezenbeek. Een sociaal en lekker project komt het gemeenschapsleven zeker ten goede”, besluit burgemeester Jan Desmeth (N-VA).