Jo Brouns woonde de officiële opening bij. Jo Brouns woonde de officiële opening bij. Foto: KU Leuven

KU Leuven opent nieuw onderzoekscentrum voor innovatieve gentherapie

De KU Leuven heeft vrijdag een nieuw onderzoekscentrum voor innovatieve gentherapie ingehuldigd. In de nieuwe labo- en kantoorruimte, die ondergebracht is bij de onderzoeksgroep Trellis in Leuven, zal onderzoek kunnen gedaan worden naar nieuwe geneesmiddelen op basis van gentherapie. Vlaams minister voor Innovatie Jo Brouns (CD&V) kwam het nieuwe centrum vrijdag bezoeken.

Gentherapie is een manier om tot nog toe ongeneeslijke ziekten te genezen door het inbrengen van specifieke genen in de lichaamscellen van patiënten. In het laatste decennium is gentherapie aan een stevige opmars bezig, met honderden lopende klinische studies en een toenemend aantal goedgekeurde geneesmiddelen. Het ontwikkelen en produceren van zulke medicijnen is bijzonder complex en vraagt een specifieke en multidisciplinaire expertise.

Bovendien loopt Europa qua investeringen momenteel achter op de VS. Europa wil onderzoek en innovatie in dit domein stimuleren. De Vlaamse regering is daarom met 9 miljoen euro tussengekomen in de bouw van de onderzoeksfaciliteit. De middelen komen uit het relancefonds 'Vlaamse Veerkracht'.

"Met deze nieuwe infrastructuur zullen we nieuwe kennis uitbouwen waardoor we medicijnen kunnen ontwikkelen voor aandoeningen die vandaag nog niet goed behandeld worden", zegt minister Brouns. "Vlaanderen is een kennisregio, met hoogopgeleide getalenteerde en gedreven onderzoekers. Dit kenniscentrum zal op zijn beurt weer nieuwe bedrijven aantrekken die deze medicijnen kunnen ontwikkelen en produceren, en zo nieuwe jobs creëren."