De KU Leuven gaat samen met UHasselt onderzoeken hoe onze woningen worden belast. Het vierjarige project ReTax wil alternatieve modellen aan de overheid aanreiken.
De kritiek op het systeem van belasting via het kadastraal inkomen gaat al decennialang mee. Ondanks veel beloftes durven beleidsvoerders niet aan het verouderde stelsel raken.
Wetenschappers van KU Leuven en UHasselt vroegen een beurs aan bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het team kreeg 1,5 miljoen euro t voor het onderzoeksproject ReTax. Dat staat voor rethinking real estate taxation.
De belastbare basis wijkt momenteel sterk af van de actuele waarde. “Een zeer dure woning op het platteland heeft een laag kadastraal inkomen en een goedkoop huis in de stad een hoog”, zegt Geert Goeyvaerts. “Met ons strategisch onderzoek willen we alternatieve modellen ontwikkelen.”
De vraag is wat de overheid wil belasten. Alleen de grond of de potentiële huurwaarde? De modellen zouden ook kunnen aanzetten tot energie-efficiënt wonen.
Het onderzoeksteam bestaat uit vijf voltijdse jobs en focust op Vlaanderen. Er werd al overleg gepleegd met de bouwsector, de Vlaamse administraties en de FOD Financiën.