Juan Borbolla van videotheek Vidéo Express. Foto AMG Juan Borbolla van videotheek Vidéo Express. Foto AMG

Laatste videotheek van Brussel verhuist naar nieuwe stek: “Nog steeds één nieuwe klant per dag”

Vidéo Express, de laatste videotheek van Brussel, verhuist op 1 januari naar een nieuwe stek in Sint-Gillis. Dat er nog een publiek is om dvd’s te huren, bewijst de stroom van klanten op een namiddag. “Ik zou niet weten waar ik sommige oude films anders zou moeten vinden.”

Vidéo Express bevindt zich momenteel in de Waterloosesteenweg, maar verhuist begin januari naar de Théodore Verhaegenstraat in Sint-Gillis. Het huidige pand is verkocht aan een vastgoedbedrijf, maar met de steun van de gemeente werd ondertussen een ander pand gevonden. Daarmee blijft de laatste videotheek van Brussel bestaan.

“We zijn al sinds 1 april 1999 op deze locatie geopend, maar met de verhuis gaan we een nieuw avontuur tegemoet”, vertelt uitbater Juan Borbolla (52). “Op dit ogenblik worden nog alle nieuwe films op dvd uitgegeven en is er nog steeds een vraag naar. Ik heb me de afgelopen jaren dikwijls afgevraagd wanneer dit verhaal zou aflopen, maar momenteel is het nog niet aan de orde.”

Dat bewijst ook de stroom van bezoekers die woensdagnamiddag de winkel binnengaan. “Mijn vrienden maken grapjes als ik hen vertel dat ik nog steeds dvd’s huur, maar ik ken geen andere plek waar ik terecht kan om sommige oude films te vinden”, vertelt Géraldine.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Lucas, zoon van Juan vervangt zijn vader soms in videotheek Vidéo Express. Foto AMG
Lucas, zoon van Juan vervangt zijn vader soms. Foto AMG

“Thuis heb ik een abonnement op Netflix, maar zij hebben dan weer geen enkele film van Disney in hun catalogus. Voor mijn kinderen kom ik daarom naar hier om bijvoorbeeld The Lion King te huren. Dat is nog steeds goedkoper dan een extra abonnement op een streamingdienst te nemen.”

Volgens Borbolla is zijn cliënteel heel divers. “Het is een mengeling van alle culturen, leeftijden en sociale niveaus. Hoewel ik zelf in Schaarbeek woon, heb ik het geluk dat mijn winkel in Sint-Gillis ligt. Er zijn hier verschillende scholen in de buurt die rond films werken en ook de bewoners zelf zijn cultureel aangelegd. Daarenboven heb ik het geluk dat mijn cliënteel heel trouw is en gepassioneerd is door cinema. Veel van de films die ik hier aanbied, zijn ook niet te zien op Netflix.”

Borbolla hoopt na zijn verhuis in het nieuw pand nog jaren door te gaan. “Uiteraard waren de jaren voor de streamingdiensten er kwamen veel beter. In het begin verhuurde ik nog videocassettes, maar in 2004 is de opmars van de dvd pas echt begonnen. De komst van Netflix in 2014 was wel een klap. Veel videotheken zijn toen gestopt en zelf hebben we 40 procent van ons cliënteel verloren. Maar nog iedere dag mogen we hier een nieuwe klant verwelkomen. Zolang we dat gemiddelde aanhouden, is er voor onze videotheek nog steeds een toekomst weggelegd.”