lambiek

Lambiekbier wordt hele maand in de schijnwerpers gezet: “Beleving in de hele streek naar hoger niveau brengen”

REGIO - Met tal van activiteiten zal het bekende Lambiekbier in de maand oktober in de kijker worden geplaatst in de Zennevallei en het Pajottenland. Voor deze gelegenheid werden verschillende wandelingen en een Lambiek-fietskaart uitgewerkt.

Van 1 oktober tot en met 30 oktober organiseert Toerisme Vlaams-Brabant al voor de tweede maal de Maand van de Lambiek. Om de unieke Lambiekcultuur in het Pajottenland en de Zennevallei in de schijnwerpers te zetten, werkte Toerisme Vlaams-Brabant een gevarieerd toeristisch aanbod uit. De brouwerijen, stekerijen en volkscafés brengen een programma dat ontdekt kan worden via verschillende wandel- en fietstochten. “Al deze routes brengen fietsers en wandelaars langs typische authentieke cafés en brouwerijen”, klinkt het.

Nieuwe wandelroute

Nieuw dit jaar in de Lambiek-fietskaart waarop enkele thematische fietsrouters en de Geuze-gravelroute op te vinden. Daarnaast werd er ook nog een nieuwe wandeling uitgewerkt: de Wildegistenwandeling.

Deze wandeling loopt door het open en glooiende landschap en gaat langs vier lambiekbrouwerijen: Brouwerij Kestemont in Schepdaal, Brouwerij Lindemans in Vlezenbeek, hoevebrouwerij ’t Guldenhooft in Sint-Laureins-Berchem (Sint-Pieters-Leeuw) of 4Pajot in Vlezenbeek. Onderweg kunnen de wandelaars aan één van deze vier brouwerijen een bezoekje brengen.

Bakermat

Ook de gemeente Beersel en de stad Halle dragen hun steentje bij om van de lambiekmaand een succes te maken. “We hebben ons wandelaanbod aangepast en drie mooie lambiekwandelingen in het leven geroepen”, zegt de Beerselse toerismeschepen Kristien Vanhaverbeke (N-VA). “Beersel was ooit de bakermat van de lambiek. We hebben vijf lambiekproducenten zijn die de ambacht van het geuzesteken in ere houden.”

Door Halle lopen er twee lambiekwandelingen. “Halle is met haar historische centrum de uitgelezen plaats om op verkenning te gaan in deze lambiekstreek. We zien ook dat er meer en meer cafés en B&B’s uitpakken met een uitgebreid assortiment lambiek”, stelt de Halse toerismeschepen Bram Vandebroecke (Groen).

Gedeputeerde Gunther Coppens ziet het allemaal graag gebeuren. “We willen veel breder gaan dan enkel wat activiteiten in de brouwerijen en stekerijen”, stelt Coppens. “Ze willen een dynamiek opbouwen waardoor de lambiek-beleving in de regio naar een hoger niveau wordt gebracht.”

Ontdek de activiteiten via deze link.