Nieuws Vlaams-Brabant Landbouwers in de regio experimenteren met zonnebloemen

Landbouwers in de regio experimenteren met zonnebloemen

Landbouwers in de regio experimenteren met zonnebloemen

REGIO – Enkele landbouwers in Vlaams-Brabant zijn samen met het Praktijkpunt Landbouw in Vlaams-Brabant gestart met het kweken van zonnebloemen. Bedoeling is om deze teelt op termijn op grotere schaal in Vlaams-Brabant uit te rollen. Praktijkpunt Landbouw krijgt voor het op de rails zetten van dit project een subsidie van 110.000 euro van Europa, Vlaanderen en de provincie.

“In kader van de klimaatverandering zoeken we teelten die goed groeien in droge en warme jaren”, vertelt coördinator Rana Yurduseven van Praktijkpunt Landbouw. “Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne een grote impact op de markt en prijsvorming van verschillende granen en oliehoudende gewassen waaronder zonnebloemen. Waarom zouden we zonnebloemen niet zelf kunnen kweken? Veel landbouwers zijn bovendien op zoek naar alternatieve gewassen.”

“Daarom teelden enkele boeren voor het eerst zonnebloemen in 2022. De teelt was een succes maar we kunnen nog heel veel leren en bijschaven. Op termijn willen we het kweken van zonnebloemen op grotere schaal uitrollen in Vlaams-Brabant.”

“Zonnebloemen zijn ook mooi. Op de proefvelden stelden we vast dat ontzettend veel mensen foto’s namen. Het kan dus ook het toerisme ten goede komen. Of zelfs uitmonden in productie van zonnebloemolie of voeding op basis van zonnebloempitten”, zegt Rana Yurduseven. “We gaan in eerste instantie onderzoeken wat de mogelijkheden met de teelt van zonnebloemen in Vlaams-Brabant zijn.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.