lcl

LCL investeert 30 miljoen in vijfde datacenter in Diegem

Datacenterspecialist LCL gaat datacenter Brussels-North uitbreiden met een vijfde vestiging in Diegem. In totaal investeert het bedrijf 30 miljoen euro in het nieuwe datacenter.

In eerste instantie zal het nieuwe datacenter nog niet helemaal uitgerust worden, deelt LCL mee. Op die manier kan het bedrijf snel schakelen om een nieuwe klant te herbergen op maat van hun behoeften.

“LCL Brussels-North is het meest geconnecteerde datacentercomplex uit de regio omdat dit het knooppunt is waar al het dataverkeer van België doorkomt”, legt managing director Laurens van Reijen uit. “We kunnen het eigenlijk zien als het hart van de digitale economie. Met dit bijkomende datacenter willen we de groeiende digitalisering van de maatschappij blijven ondersteunen.”

Duurzaamheid 

Met de groei van AI en de computationele rekenkracht die AI vraagt, met name de infrastructuur die daarvoor noodzakelijk zijn, is er steeds meer datacenterruimte nodig. Omdat computerinfrastructuur nu eenmaal energie verbruikt, denkt LCL ook continu na over duurzame oplossingen. Dit doet het datacenterbedrijf onder andere door zijn koelinstallaties te vernieuwen, en alternatieve manieren van koeling te overwegen om de CO2-uitstoot van zijn datacenters verder te reduceren.

Op dit moment koelt LCL zijn datacenterruimtes met behulp van lucht, maar dit zal op termijn niet langer voldoende zijn. Het datacenterbedrijf bekijkt nu de mogelijkheid om “liquid cooling” te implementeren om een hogere energie-efficiëntie te behalen. Daarnaast is warmterecuperatie ook een onderwerp waar LCL sterk mee bezig is.