Dameskledingwinkel Lyss Halle Foto: idh

Leen gaat haar droom achterna met nieuwe kledingzaak in Halle

Jarenlang was het pand gekend als de mannenafdeling van kledingsboetiek Headline maar op vrijdag 1 maart opende Leen Struelens hier achter de basiliek Lyss, een gloednieuwe kledingzaak voor dames.

Leen Struelens is geboren en getogen in Halle en psychologe van opleiding. “Ik heb jarenlang als psychologe gewerkt bij Colruyt Group en bij Bio Planet. De laatste jaren kwam ik bij Bio Planet in het team terecht dat nieuwe winkels inricht. Zo begon het ook bij mij te kriebelen om ooit een eigen zaak op te starten. Gelet op mijn passie voor mode lag het voor de hand dat dit een kledingzaak zou worden”, vertelt Leen.

“Twee jaar geleden kwam dit pand achter de basiliek in Halle te koop. De mannenafdeling van Headline was hier meer dan dertig jaar gevestigd”, gaat Leen verder. “Mijn partner en ik hebben het gekocht. We voelden meteen een klik met dit mooie pand. We zijn het blijven verhuren aan Headline, tot de zaakvoerder aangaf dat ze door haar pensioenleeftijd haar zaak wilde verkleinen. Dat was de kans om zelf te gaan voor een eigen zaak na een grondige opfrissing van het pand en een sluimerende droom in werkelijkheid om te zetten.”

Complementair

Bij Lyss kan men terecht voor mode van Belgische, Nederlandse, Franse en Scandinavische merken. Naast dameskledij voor jong en oud vindt men er ook accessoires en juwelen. “Het aanbod van merken is heel selectief uitgekozen. In Halle zijn er een aantal hele leuke kledingzaken, gerund door straffe ondernemers. We moeten elkaar versterken en elkaar niet beconcurreren. Dus heeft iedereen zijn eigen merken zodat we voor een complementair aanbod zorgen”, zegt Leen Struelens.

“Wat men meteen opviel is de positieve vibe die hier in de zaken rond de basiliek hangt. Hier vind je toffe winkels met een eigen gezicht. Vonk, Eva, Esmola, Lou, Elith, Falco,... om er maar enkele te noemen. Mensen klagen wel eens over de leegstand, maar in tegenstelling tot deze klagers zijn er ook veel ondernemers die Halle graag omhoog willen tillen. Daar wil ik graag deel van uitmaken”, zegt Leen. “En ja, misschien zijn er wel ooit betere tijden geweest om een fysieke winkel te openen maar we gaan er helemaal voor. Ik ben overigens niet de enige want de jongste maanden zijn er hier toch opnieuw een aantal nieuwe zaken geopend.”

Licht

De naam Lyss heeft een symbolische betekenis. “Lyss is het Deens voor licht. In mijn job als psychologe heb ik vroeger heel veel loopbaanbegeleidingen gedaan. Tijdens zo’n traject komt er vaak een soort doorbraakmoment waarop bijna letterlijk licht uit de ogen van mensen straalt. Mensen doen stralen wil ik ook in mijn kledingzaak. Mijn motto is: love yourself en durf te stralen.”

Lyss is alle dagen open van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur. Vrijdag 1 maart kan men de winkel ontdekken tot 20 uur en omwille van de Lenteshopping in Halle is de winkel ook op zondagnamiddag 3 maart open.