Twee beelden van betaalmiddel Palmki van Perfect-ID. Foto's: Palmki Twee beelden van betaalmiddel Palmki van Perfect-ID. Foto's: Palmki

Leuven Bears maakt betaling met handpalm mogelijk vanaf volgende thuiswedstrijd

Vanaf komend weekend zal je bij de basketbalwedstrijd van de Leuven Bears in Heverlee met je handpalm drankjes en snacks kunnen betalen. Het gaat om een pilootproject van het Limburgse bedrijf Perfect-ID.

Pintjes en chips bestellen via je handpalm? Het is voorlopig nog een vreemd zicht, maar bij basketbalploeg de Leuven Bears spreken ze alvast over een betaalmiddel van de toekomst. Geïnteresseerden kunnen het systeem komende zaterdag alvast uittesten bij een thuiswedstrijd tegen Charleroi in Heverlee.

Momenteel betalen fans aan de bar met een chipkaart waar ze geld op moeten zetten. Vanaf zaterdag kunnen zij hun hand eenmalig laten scannen via een laptop en die scan aan hun chipkaart koppelen. "Ze kunnen dus kiezen of ze met de kaart of hun hand willen betalen", zegt Arlette Dhooge, vrijwilliger en horecaverantwoordelijke bij de Leuven Bears. In dat laatste geval houd je je hand niet tegen een gewone betaalterminal zoals bij de traditionele contactloze betalingen, maar tegen Palmki, een toestel dat eveneens ontwikkeld werd door het Limburgse bedrijf. "De software scant en leest de code van de unieke bloedbanen en voert zo de betaling uit."

(De tekst gaat verder onder de foto)

Via een laptop wordt de handpalm gescand. Foto Palmki
Via een laptop wordt de handpalm gescand. Hetzelfde toestel hangt ook aan de kassa voor de betaling. Foto Palmki

Enthousiaste reacties

Het gaat om een pilootproject van Perfect-ID, die de technologie ook al uitrolde in verschillende toegangscontroles en een Antwerps hotel om de kamerdeur open te doen. Maar de primeur om te betalen met je hand is weggelegd voor de basketploeg. Voorlopig blijft de scan gekoppeld aan de chipkaart, maar op termijn zou de organisatie de chipkaart volledig willen vervangen door je unieke handpalm.

Het systeem werd eerder deze week uitgetest bij een 25-tal mensen en volgens Dhooge waren de reacties positief. “Mensen noemden het hilarisch, cool en modern. Ze lachten ermee dat ze chips konden kopen met hun hand. (lacht) Ook onze studenten die achter de toog staan, stonden te springen om het nieuwe betaalsysteem uit te testen.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Palmki leest jehandpalm.
De technologie wordt ook al gebruikt om kamerdeuren te openen. Foto: Palmki.

Privacy

Ondanks de vele positieve reacties is de organisatie zich ook wel bewust van bezorgdheden omtrent privacy, maar daar werd naar eigen zeggen een oplossing voor gevonden. “Het is ten eerste niet verplicht. En als mensen een chipkaart kopen, kunnen ze zelf kiezen of ze gegevens zoals hun naam of adres op de kaart zetten. Als de chipkaart anoniem is, is de handafdruk ook anoniem en vice versa”, zegt Dhooge. “Die gegevens staan dan in ons systeem, maar die staan niet zomaar ten grabbel en kunnen niet zomaar worden uitgelezen. Een handscan hoeft ook niet gelinkt te worden aan een naam, want je handpalm is uniek. Daarbij moeten mensen eerst een document tekenen alvorens ze hun hand laten scannen.”