Leuven begraaft het ribbelglas met weerzin

stellaribbeltjesglas

Stella van de tapkraan in een ribbelglas. Zo drinken ze in Leuven hun favoriete pils van eigen bodem. Maar aan die lange traditie komt een einde. AB InBev neemt het glas uit de handel. De Leuvense brouwer serveert het banale bier voortaan het liefst in een luxueuze kelk. Chalice wordt het standaardglas. Tot weerzin van de Leuvenaars.

AB InBev stopt met de productie van de ribbelglazen voor Stella Artois. Cafébazen kunnen vanaf nu voor deze pils alleen nog de kelkglazen bestellen. De Leuvense brouwer trekt daarmee voor ons land de lijn van het buitenland door. Stella Artois wordt in de markt gezet als premiumpils. En die moet uit een chic glas worden gedronken.

Voor Jupiler, de pils die AB InBev in veel Belgische cafés schenkt, blijft het ribbelglas bestaan. Dus verdwijnt het glas in de praktijk alleen in Leuven, waar elke rechtgeaarde kroeg Stella serveert. De geribbelde glazen kunnen niet meer bijbesteld worden. Vertegenwoordigers van AB InBev dringen er nu al bij de cafébazen op aan om zoveel mogelijk kelkglazen te gebruiken.

Bij een zogenaamde gladde pint warmt het bier snel op en krijgt het een ander smaakje. Pils wordt bij voorkeur aan een temperatuur van 4 graden gedronken. Bij een kelkje warmt het bier door de voet evenmin op, maar de Leuvense cafégangers moeten er niet van weten. Ze zwichten niet voor het argument dat bier in een ribbelglas minder lang fris blijft door rechtstreeks contact met de handpalm.

Volgens AB InBev-woordvoerder Korneel Warlop viel de beslissing niet zomaar. “Stella Artois is uitgegroeid tot een wereldwijd merk. Ons bedrijf investeert niet alleen in het brouwproces en de kwaliteit van het bier. Maar ook in een optimale beleving van het degusteren. Uit intern onderzoek blijkt de kelk het beste glas. De tulpvorm garandeert schuimbehoud en de aroma’s komen het best tot hun recht.”