Abdij Keizersberg Sfeerbeeld van de Abdij Keizersberg *** Local Caption *** 005 Abdij Keizersberg 120 Sfeerbeeld van de Abdij Keizersberg 110 VUM 80 MC Marc Cels 25 religie 55 2000-09-27 60 06:49:00 101 Belgium 90 Leuven 15 20 30 2000-09-27 35 17:25:04 105 122 vd 218 87789 420578

Leuven blaast Abdij Keizersberg nieuw leven in dankzij intensere samenwerking

De stad Leuven is een intensere samenwerking aangegaan met de partners van de Abdij van Keizersberg. Daardoor kan een nieuwe stap gezet worden in de restauratie van de daken van de abdij en kunnen verenigingen gemakkelijker en goedkoper gebruik maken van ruimtes en zalen in de abdij. Het zogenaamde realisatieconvenant is daarvoor woensdag ondertekend.

“De Abdij van Keizersberg is een van de mooiste en meest inspirerende plekjes in Leuven”, zegt Carl Devlies (CD&V), schepen van Onroerend Ergoed en Ruimtelijke Ordening. “Het is belangrijk om daar blijvende aandacht voor te hebben.”

De abdij is eigendom van de paters Benedictijnen. In 2011 nam de stad het park van Keizersberg in erfpacht en stelde het open voor het publiek. In het najaar van 2022 startte de restauratie van de historische burchtmuur, de waterput en het Mariabeeld. Tegen volgend jaar zouden die werken afgerond moeten zijn, stelde de schepen woensdag, en kunnen bezoekers op de berg genieten van een mooi uitzicht over de stad.

Sinds 2018 bestaat er ook een samenwerking met Labora cv, die enkele tientallen studentenkamers in de abdij uitbaat. Die samenwerking, waarbij ook de abdij Keizersberg vzw behoort, wordt nu uitgediept met het nieuwe realisatieconvenant, dat een toekomstvisie voor de site uitstippelt.

Bij die toekomstvisie hoort ook de restauratie van de daken aan de noordelijke, oostelijke en zuidelijke kant. Die daken zijn momenteel in een slechte staat. De restauratie zal mee gefinancierd worden door een toelage van maximaal 1 miljoen euro van het stadsbestuur. Het koperen dak aan de westzijde is nog in een degelijke staat en heeft geen restauratie nodig. De werken worden “zo snel mogelijk” gestart, klinkt het bij de partners.

Tegelijk wordt een aantal ruimtes van de abdij opengesteld zodat de stad er gratis van gebruik kan maken. Het gaat om de kapittelzaal, de refter en vergaderruimtes. Leuvense verenigingen kunnen bepaalde ruimtes aan een sterk verlaagd tarief huren.