Nieuws Vlaams Brabant Leuven dingt mee naar prestigieuze Europese klimaatprijs

Leuven dingt mee naar prestigieuze Europese klimaatprijs

Leuven dingt mee naar prestigieuze Europese klimaatprijs

Leuven zit in de laatste rechte lijn voor een prestigieuze Europese klimaatprijs. De stad zit bij de drie finalisten voor de European Green Leaf Award 2018. Dat is een erkenning voor steden die zich inspannen om duurzaam te worden en zo de levenskwaliteit van hun inwoners verbeteren. Donderdag verdedigt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani samen met coördinatrice van Leuven 2030 Katrien Rycken de Leuvense kandidatuur in het Duitse Essen.

Met de European Green Leaf Award wil de Europese Commissie sinds 2015 steden belonen voor inspanningen op het vlak van leefmilieu en klimaat. En ook steden aanmoedigen om hun inwoners te betrekken bij het klimaat- en duurzaamheidsbeleid. De stad met de titel European Green Leaf is een groene ambassadeur voor andere steden, om hen te inspireren een vooruitstrevend duurzaamheidsbeleid te voeren.

Leuven is bij de drie genomineerde steden. Uit het technische rapport van de jury blijkt dat de stad goed scoorde op verschillende domeinen. De participatieve aanpak van Leuven 2030 waar meer dan 300 partners samenwerken, van individuele burgers tot grote multinationals, erkent de jury als een sterke werkwijze. “De manier waarop we de krachten bundelen om samen een antwoord te bieden op de uitdagingen voor de stad is uitzonderlijk”, zegt Rycken.

Ook voor het verkeerscirculatieplan met de autoluwe zones, de CO2-monitoring, de collectieve wijkrenovaties, de energiecoach, de inspanningen op vlak van autodelen, de aanleg van extra groenzones en het afval- en waterbeheer krijgt Leuven goede punten van de jury.

“De selectie is een erkenning voor alle inspanningen die we leveren om te zorgen voor een gezonde stad”, zegt Ridouani. “Soms maken we moeilijke en gedurfde keuzes en beslissingen, zoals met het nieuwe circulatieplan. Dat deze inspanningen nu erkend worden door Europa is een stimulans om samen met iedereen voort te werken aan een leefbare stad die klaar is voor de toekomst.”

Donderdag verdedigen Ridouani en Rycken het Leuvense dossier voor een onafhankelijke jury van experten. De deelnemende steden werden op zes thema’s beoordeeld: klimaatverandering en energiebeleid, mobiliteit, biodiversiteit en grondgebruik, luchtkwaliteit en omgevingsgeluid, afvalbeheer en kringloopeconomie en (afval)waterbeheer.

Vrijdag wordt bekendgemaakt welke stad zich European Green Leaf 2018 mag noemen. Leuven neemt het op tegen het Duitse Ludwigsburg en het Zweedse Växjö.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.