https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_09_20_efdbeb85-dac7-42e9-ba08-68b5b4e531dd Foto: ROBIN UTRECHT

Leuven introduceert nieuwe betaalapp: “Een fair en ecologisch alternatief voor bestaande betaalmiddelen”

In Leuven is woensdag de nieuwe betaalapp TransACTIE voorgesteld. De app biedt handelaars en consumenten "een fair en ecologisch" alternatief voor bestaande betaalmiddelen, zegt projectleider Servaas Van Huylenbroeck (Muntuit vzw).

Muntuit vzw is een organisatie die op een sociale en duurzame manier wil nadenken over betaalmiddelen en gemeenschapsmunten. Vanuit die optiek is de vzw op zoek gegaan naar een alternatief voor huidige betaalmiddelen als Payconiq, Mastercard of Bancontact.

De voorgestelde betaalapp TransACTIE moet zo'n alternatief bieden. “We zorgen dat er geen te hoge transactiekosten zijn voor de handelaars die het systeem gebruiken”, stelt Van Huylenbroeck. “Tijdens de testfase, in oktober en november, kunnen ze kiezen voor een lidmaatschap van 2 euro per maand of 2 cent per transactie.”

Ook zonder smartphone

De app van TransACTIE werkt met een QR-code, die consumenten scannen en zo een betaling uitvoeren. Maar het systeem kan ook werken voor mensen die geen smartphone hebben: via de website kan iedereen een account aanmaken met een gsm- of telefoonnummer en een pincode. Betalen kan in de winkel met je account en je pincode.

Het winstbedrag dat tijdens de testfase wordt opgehaald, gaat integraal naar een sociaal of ecologisch project, dat nog bepaald wordt door de deelnemende handelaars. “Dat vormt een extra meerwaarde voor de consument”, legt Van Huylenbroeck uit.

De technologie is woensdag voor het eerst uitgetest bij copyshop Duplico in Leuven. De komende dagen en weken wordt TransACTIE nog bij een tiental handelaars toegevoegd. Bedoeling is om het, na de testfase en na een evaluatie, in de toekomst ook uit te rollen naar andere steden en gemeenten in Vlaanderen.

Het project is een initiatief van Muntuit vzw, Avansa Oost-Brabant, Howest, Happonomy en De Transformisten, en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.