twee

Leuvenaar Lode Habex zet de toon met muzikale horloge

LEUVEN - Er zit muziek in het nieuwe bedrijfje van Lode Habex. Drie jaar lang werkte hij als jurist, maar koos uiteindelijk voor zijn passie. Met Ossia Music brengt de startende ondernemer een horloge op de markt die kan dienen als spiekbriefje voor muzikanten.

Geoefende muzikanten kennen ‘ossia’ uit de partituren. De term staat voor een alternatieve manier om een stuk te spelen, maar Lode zelf omschrijft het als ‘een makkelijkere weg’. Dat is ook exact wat hij muzikanten aanbiedt met zijn horloges.

“Ik ben vanaf mijn zevende bezig met muziek, maar door al dat pendelen naar Brussel bleef er weinig tijd over voor mijn passie. Daarom waagde ik de sprong met mijn eigen bedrijf.”

Lode ontwierp een horloge waarbij de cijfers van de uren zijn vervangen door de kwintencirkel. “Met zo’n kwintencirkel kunnen muzikanten de juiste akkoorden vinden binnen elke toonaard, makkelijk nummers verhogen of verlagen en op een eenvoudige manier zelf muziek leren schrijven.”

“Met een horloge dat kan dienen als een spiekbriefje wil ik de drempel voor beginnende muzikanten verlagen”, vertelt Lode. “Muziektheorie is voor heel wat mensen nog iets ongrijpbaar. Daarom schreef ik ook een boek met alle informatie over de kwintencirkel.”

De startende ondernemer volgde met zijn bedrijf een traject bij Jumpstarters. De winst tikt aan, maar op een volwaardig inkomen is het nog even wachten. “Bijna alle winst investeer ik opnieuw in mijn bedrijf. De laatste tijd doe ik tests met online adverteren en dat kost natuurlijk geld. Ik ga het niet alleen bij een horloge houden. Momenteel zit er een nieuwe toepassing in de pijplijn voor iedereen die zelf muziek wil maken. Maar dat is nog niet voor morgen.”