Nieuws Vlaams Brabant Leuvenaars reanimeren militair domein

Leuvenaars reanimeren militair domein

Leuvenaars reanimeren militair domein

VILVOORDE/LEUVEN – Het stadsbestuur van Vilvoorde heeft het licht op groen gezet voor de opwaardering van het oude militaire domein Asiat. Voor de realisatie is een akkoord bereikt met de Leuvense bedrijven Den Hoorn (De Hoorn) en Onkruid die voor dit langetermijnproject aan de slag zullen gaan met een nieuwe juridische structuur.

De gemeenteraad van Vilvoorde keurde het project ‘een hart voor Asiat – stedelijk experiment en ambitieus toekomstproject’ goed. Voor de realisatie van het project heeft Vilvoorde een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Leuvense bedrijven Den Hoorn (De Hoorn) en Onkruid. Ze krijgen het domein in beheer voor minimaal 5 en maximaal 10 jaar.

Ervaring

De Asiat-site is De Hoorn en Onkruid niet vreemd. In 2019 waren ze al van de partij in het kader van het Stadsmakers-traject “Zomer van Asiat”. Ze organiseerden er evenementen met kunstenaars en internationale labs met studenten over architectuur-kunst-muziek. Dit was de start voor de organisatie van het Horst Arts & Music festival, één van de hoogtepunten van de ‘Zomer van Asiat’.

Clusters

In de toekomst zal er ingezet worden op duurzame publieke functies, activiteiten voor jongeren en ruimte voor een experimentele stadsontwikkeling. De partners willen een ontmoetingsplek creëren in drie verschillende clusters: één over kunst-cultuur-media, een tweede over recreatie-sport-horeca en een derde focust op productie-innovatie en ondernemerschap. “Zo zullen ondernemers tegen interessante voorwaarden terechtkunnen in een maakplek”, zegt Sam Custers, CEO van De Hoorn.

Mogelijkheden voor verhuur

Met de zomer van de bevrijding in het verschiet zullen Vilvoorde en omstreken opnieuw kunnen chillen in de zomerbar. Ook het Horst Arts & Music festival is opnieuw van de partij. Verder staat de tentoonstelling Horst Exhibition: Flying on the raven’s wing op het programma. Organiseren De Hoorn en Onkruid zelf heel wat events op de site, dan zal er zeker nog ruimte zijn voor de verhuur van locaties aan bedrijven en particulieren.

Opknapwerken

De effectieve start van het nieuwe project en de permanente opening van de site voor publiek is voorzien in januari 2022. Voor het zover is, ligt er nog heel wat opknapwerk op de plank. Er zal gewerkt worden aan de nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, gas, …) en de riolering. Verder willen de initiatiefnemers gebruik maken van regenwater en vuil water hergebruiken. Deze opknapwerken beginnen na deze zomer.

Zoektocht naar bijkomende partners

Voor de concrete invulling van de gebouwen en de organisatie van activiteiten zullen Onkruid en De Hoorn optreden als beheerder en kan de zoektocht naar bijkomende partners nu beginnen. Op deze manier start een experimentele zoektocht die vroeg of laat zal leiden tot een definitieve herbestemming van de site. Binnen enkele weken zitten de partners al samen om de krijtlijnen van Asiat verder in te vullen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.