Belga image.

Leuvenaars versnellen check-in luchthaven

LEUVEN/ZAVENTEM -  Nog tot 26 november kunnen passagiers van Brussels Airport zich op het coronavirus laten testen met een ultrasnelle PCR-test. Het Leuvense miDiagnostics lanceert hier een pilootstudie met deze snelle coronatest.

Het gaat om een PCR-test die op basis van een neusswab, zoals de gekende testen, wordt afgenomen. Een tweede test, ook van de hand van het Leuvens onderzoekscentrum imec werkt niet op basis van een staal uit iemands neus, maar op basis van uitgeademde lucht. MiDiagnostics wil zijn minilab begin volgend jaar op grote schaal commercialiseren en op termijn 300 tot 500 PCR-testen per uur uitvoeren op de luchthaven. De test geeft binnen de vijftien minuten een resultaat, en is even betrouwbaar als de gebruikelijke PCR-testen.

Binnen kwartier 

Het is bijna niet meer weg te denken: wie niet dubbel gevaccineerd is en op (zaken)reis wil vertrekken, moet steevast een negatieve covidtest voorleggen. De tijdspanne tussen de eigenlijke PCR-test en het resultaat neemt uren tot een dag in beslag. Het Leuvense MiDiagnostics werkt al een hele tijd aan een oplossing voor deze lange wachttijden. Hun PCR-test gebaseerd op chiptechnologie van het onderzoekscentrum imec geeft binnen het kwartier het verdict. De test van mi­Diagnostics werkt met een neuswisser die je in een vloeistof onderdompelt. Die vloeistof wordt op een testkaart ter grootte van een bankkaart aangebracht en in een minilabo van 17 centimeter bij 17 centimeter gestopt. De lucht­haven mag de minilabs gratis gebruiken, in ruil voor de betalende afname van een vastgelegd aantal diagnosetesten.

Tests 

"Qua klinische performantie is onze test inwisselbaar met eender welke klassieke PCR-test, zoals die in grote, centrale labs", zegt CEO Katleen Verleysen van miDiagnostics. "We willen eerst nagaan hoe vlot alles zal verlopen en hoe lang op voorhand reizigers op de luchthaven moeten zijn voor hun test. In een tweede fase willen we bekijken hoe lang het bijvoorbeeld duurt om 200 stalen tegelijkertijd te verwerken en resultaten uit te lezen."

Veel vraag 

"We krijgen veel vragen van Europese luchthavens, zeker die waar het segment van de zakenreizigers nog altijd op een laag pitje draait", zegt miDiagnostics-voorzitter Urbain Vandeurzen. ‘Nu moet je als zakenreiziger soms uren wachten op een testresultaat. Als dat straks in een kwartiertje op de luchthaven kan, zal dat veel vlotter verlopen. Sowieso verwachten luchthavens wereldwijd dat ze nog jaren zullen moeten screenen op het coronavirus."

Microchips 

CEO Verleysen is ook niet bevreesd voor een tekort aan onderdelen, zoals microchips, waarnaar er al maanden wereldwijd een grote vraag is. "We verzekerden ons bij de grootste spelers van voldoende aanvoer voor het eerste lanceringsjaar van alle ­onderdelen, zoals reagentia, chips, testkaarten en minilabs. Dat hebben we ook al gefinancierd. Omdat onze technologie makkelijk schaalbaar is, zullen we de ­komende jaren grotere volumes kunnen produceren."

Alle vertrekkende passagiers die zich op de luchthaven laten testen en kiezen voor een standaard PCR-test, kunnen vrijwillig ook nog een tweede ultrasnelle test laten uitvoeren in de container van imec en miDiagnostics. Deelnemen aan de studie kan elke weekdag tussen 9 uur en 17 uur.