Oxurion Laborant van Oxurion aan het werk. Foto: put

Leuvens biotechbedrijf Oxurion heeft eerste overnameprooi in vizier

Het Leuvense biotechbedrijf Oxurion, dat vorig jaar op de rand van het faillissement stond, is exclusieve onderhandelingen gestart om voor 9,78 miljoen euro een belang van 80 procent te nemen in een CRO gespecialiseerd in stamcelproductie uit Frankrijk. Dat maakte het maandag bekend.

Een CRO (Contract Research Organisation) voert klinische onderzoeken naar geneesmiddelen uit in opdracht van een farma- of biotechbedrijf. Op welke speler Oxurion precies aast, maakt het bedrijf niet bekend. “Het targetbedrijf is het resultaat van samenwerking tussen toonaangevende Franse instellingen, met name INSERM en CNRS.

Het bedrijf, al een wereldleider op het gebied van stamcellen, verwacht een omzet van ongeveer 3 miljoen euro in 2024″, luidt het wel. De deal waarover beide partijen nu exclusief onderhandelen, waardeert de CRO in haar geheel op 12,23 miljoen euro.

Voor de financiering van de overname zegt Oxurion “het gebruik van niet-verwaterende instrumenten te maximaliseren”, maar dat er wel degelijk een verwaterend effect zal zijn “dat nog moet worden gekwantificeerd”.

Het beursgenoteerde Oxurion (het vroegere Thrombogenics) – gespecialiseerd in geneesmiddelen tegen netvliesaandoeningen bij ouderen die blindheid kunnen veroorzaken – kon eind vorig jaar een faillissement vermijden dankzij een overeenkomst met Atlas Special Opportunities, de belangrijkste schuldeiser. Die beloofde Oxurion te blijven financieren.

LEES OOK. Oxurion kan faillissement vermijden

Het personeelsbestand werd teruggeschroefd tot tien mensen. De nieuwe CEO Pascal Ghoson gaf in januari te kennen dat Oxurion op het overnamepad zou gaan om aandeelhouderswaarde te creëren, met focus op bedrijven uit de gezondheidssector in de Benelux en Frankrijk. “Deze eerste overname markeert een uiterst belangrijke mijlpaal in het leven van Oxurion“, reageert Ghoson maandag.

“Ons doel was om onze activiteiten te diversifiëren door externe groei, en dat is wat we nu leveren 5 maanden nadat ik begon.”  De overname is nog niet rond: nog tot eind september 2024 verwacht Oxurion bezig te zijn met het boekenonderzoek.