Oxurion failliet. Foto put Foto: put

Leuvens biotechbedrijf wil overleven via overnames: “Aandeelhouders terug perspectief bieden”

Het Leuvense biotechbedrijf Oxurion, dat onlangs het faillissement net kon vermijden, gaat op overnamepad. Het wil via fusies en overnames groeien en aandeelhouderswaarde creƫren, zo heeft het bedrijf maandag nabeurs meegedeeld. Wat overblijft van Oxurion zal daarbij fungeren als lege beursschelp, een zogenoemde spac, weet De Tijd.

Het beursgenoteerde Oxurion, het vroegere Thrombogenics, kon eind vorig jaar een faillissement net vermijden dankzij een overeenkomst met Atlas Special Opportunities, de belangrijkste schuldeiser. Die beloofde Oxurion te blijven financieren. Het personeelsbestand wordt teruggeschroefd tot tien mensen.

Lees ook: Oxurion kan faillissement vermijdenBij de aankondiging was een nieuwe CEO aangesteld, Pascal Ghoson. Hij zegt maandag dat de nieuwe strategie van het biotechbedrijf bedoeld is om "verder te diversifiëren en het risico van de huidige activiteiten te verminderen". Oxurion is bezig met onderzoek naar geneesmiddelen tegen netvliesaandoeningen bij ouderen die blindheid kunnen veroorzaken.

"We willen aandeelhouders weer perspectief bieden", duidt Ghoson aan De Tijd. "We denken dat het best te kunnen doen door op zoek te gaan naar overnames en die te financieren met een spac." Zo'n spac, of special purpose acquisition company, is een lege schelp die op de beurs noteert om later een fusie of overname te realiseren. "Normaal is er bij een spac in het begin nog niets, maar Oxurion bestaat al en heeft medewerkers. Met overnames willen we een hefboom zetten onder de competenties van het team", aldus Ghoson. Daarnaast wil hij een omgekeerde aandelensplitsing uitvoeren.

De focus voor eventuele fusies en/of overnames ligt op bedrijven uit de gezondheidssector in de Benelux en Frankrijk. "We zijn geïnteresseerd in omzetgenererende, mature bedrijven die een lager risico en een groot potentieel beloven", aldus de CEO.

Het aandeel Oxurion noteerde maandag op 0,0004 euro op de beurs van Brussel.