Nieuws Vlaams Brabant Leuvens concern biedt mensen met overgewicht doeltreffend hulpmiddel

Leuvens concern biedt mensen met overgewicht doeltreffend hulpmiddel

Leuvens concern biedt mensen met overgewicht doeltreffend hulpmiddel

imec-overgewichtDe partners van het Leuvense Imec.icon-onderzoeksproject b-SLIM hebben een app ontwikkeld die gepersonaliseerd advies geeft aan mensen met overgewicht en hen helpt blijvend gewichtsverlies te realiseren. Het is de eerste digitale coach die data uit verschillende bronnen zoals beweging en gedragspatronen combineert.

Gebruikerstesten tonen aan dat deze holistische benadering effectief leidt tot gewichtsverlies. De onderzoekers komen bovendien tot de conclusie dat de beste resultaten worden bereikt wanneer de app gebruikt wordt in combinatie met een traditionele aanpak, bijvoorbeeld het consulteren van een diëtist of bewegingscoach.

Uit een recente Europese studie van Eurostat blijkt dat een op twee Europeanen lijdt aan overgewicht en een op zes als obees kan worden beschouwd. Een consortium van Vlaamse bedrijven en academische onderzoekers, waaronder het Leuvense onderzoeks- en innovatiecentrum Imec, ontwikkelde een digitale coach in de vorm van een app. Complexe algoritmes zetten alle data om in gepersonaliseerd advies. In de app is ook voorzien in een ingebouwde avatar, een 3D-visualisatie van de eigen lichaamsvorm van de gebruiker die continu (en onverbloemd) visuele feedback geeft over het bereikte gewichtsverlies.

“We wilden niet alleen een nieuw type digitale coach ontwikkelen maar ook de effectiviteit ervan onderzoeken. Zo werd b-SLIM de eerste studie die de impact van een digitale coach vergelijkt met traditionele face-to-faceconsultaties”, zegt Karin Slegers, onderzoeksverantwoordelijke voor b-SLIM van Imec KU Leuven Mintlab.

Gebruikerstesten met 120 proefpersonen wijzen uit dat de digitale benadering effectief tot gewichtsverlies leidt. De appgebruikers verloren gemiddeld 3 tot 3,5 kilogram over een periode van drie maanden. Daarmee zetten zij een even goed resultaat neer als de groep die alleen een diëtist of bewegingscoach raadpleegde.

“De virtuele coach heeft het voordeel dat het een anonieme tool is die toelaat om op een relatief goedkope, laagdrempelige manier een breed publiek te bereiken”, stelt projectleider Steven De Peuter van BrandNewHealth uit Herent. “Gebruikers die naast de app ook een expert voor persoonlijk advies konden raadplegen, behaalden nog betere resultaten.” Die combinatie blijkt dus de meest ideale manier om een blijvend gewichtsverlies te garanderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.