Nieuws Vlaams-Brabant Leuvense bedrijven profiteren maximaal van Europese subsidies

Leuvense bedrijven profiteren maximaal van Europese subsidies

Leuvense bedrijven profiteren maximaal van Europese subsidies

imec-tower-300x179-5Leuvense bedrijven en instellingen profiteren maximaal van Europese subsidies. Dat blijkt uit het jaarrapport over het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020.

Vlaamse bedrijven lopen heel wat potentiële Europese subsidies mis. In Leuven is de situatie omgekeerd. Imec en zusterbedrijf iMinds doen hun voordeel met Horizon 2020. Zij behoren tot het selecte groepje Vlaamse onderzoeksinstellingen die in 2015 ongeveer 61 miljoen euro toegewezen kregen.

De universiteiten van Leuven en Gent ontvingen in datzelfde jaar meer dan 57 miljoen euro en staan daarmee in de top vijftig.

Vooral de kmo’s vinden de weg naar de Europese subsidiepot nog niet en verkiezen meer laagdrempelige Vlaamse projecten. De toelages aan Vlaamse kmo’s bedroegen vorig jaar minder dan 900.000 euro. Het is onduidelijk welke struikelblokken ondernemers ervan weerhouden om aan Horizon 2020 deel te nemen.

Elke euro die geïnvesteerd wordt in Europees onderzoek brengt 11 euro op. Dat is een investering met een enorm hoog rendement. Op het vlak van onderzoek heeft Europa een duidelijke meerwaarde. Sommigen noemen het de beste investering in tijden van economische malaise. Horizon 2020 heeft een budget van 77 miljard euro, verspreid over zeven jaar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.