Nieuws Vlaams Brabant Leuvense handelaars zeggen njet tegen meer shoppen op zondag

Leuvense handelaars zeggen njet tegen meer shoppen op zondag

Leuvense handelaars zeggen njet tegen meer shoppen op zondag

leuven shopping

De Leuvense handelaars aangesloten bij Unizo verwerpen het voorstel van de plaatselijke handelaarsvereniging Liefst Leuven om het winkelen op zondag te versoepelen. Die mogelijkheid ontstaat als de stad een toeristisch statuut aanvraagt. De handelaars zeggen njet tegen (nog) meer shoppen op zondag.

Het Leuvense stadsbestuur overweegt om een toeristisch statuut aan te vragen. Daardoor mogen de handelaars vaker afwijken van hun normale sluitingsdag, tot maximum veertig keer per jaar. Dus ook op zondag. De vraag komt van de handelaarsvereniging Liefst Leuven, die het shoppen op zondag wil doordrukken. Volgens voorzitster Birgit De Pauw wil de vzw de winkels niet verplichten om te openen op zondag maar moeten ze gewoon die mogelijkheid krijgen. Daarbij wordt gekeken naar Antwerpen, waar een vaste shopzondag per maand georganiseerd wordt.

De handelaarsvereniging vindt steun bij het stadsbestuur maar krijgt verrassend genoeg tegenwind van Unizo Leuven, dat negatief adviseert. Uit een bevraging bij vijftig leden blijkt dat een meerderheid van de handelaars niet te vinden is voor een versoepeling van de huidige reglementering op de wekelijkse rustdag.

Slechts zeven handelaars zouden effectief gebruik maken van de mogelijkheid voor meer shoppen op zondag. De voornaamste redenen om dat niet te doen zijn het gezinsleven, rust, het geringe rendement en het moeilijk vinden van gekwalificeerd personeel. “Er is nog geen draagvlak om meer op zondag te werken, laat staan zeven op zeven”, is de conclusie van Guy Dierick. De voorzitter van Unizo Leuven adviseert om te wachten tot de aanpassing van de wetgeving, waar volop aan gewerkt wordt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.