Themabeeld Ecowerf. Themabeeld Ecowerf.

Leuvense mobiele recyclageparken van Ecowerg haalden dit jaar 24 ton afval op

De mobiele recyclageparken van afvalintercommunale EcoWerf in Leuven hebben dit jaar 24 ton afval opgehaald. Dat is tijdens een persmoment aan het Glasblazerijplein in Leuven, waar woensdag een mobiel park opgesteld staat, meegedeeld.

"Niet alle mensen vinden even vlot de weg naar de recyclageparken van de stad", vertelt Thomas Van Oppens (Groen), schepen van Afvalbeleid. "Daarom zetten we sinds enkele jaren in op mobiele recyclageparken: mensen kunnen zo kortbij huis hun afval deponeren, en leren de werking van een containerpark kennen."

In 2017 organiseerde EcoWerf voor het eerst een mobiel containerpark. Toen kwamen 400 bezoekers langs, die samen 9 ton afval inzamelden. Intussen zijn er nieuwe locaties bijgekomen, is het aantal bezoekers gestegen tot ongeveer 1.000 en is 24 ton afval ingezameld. Bewoners kunnen hun afval gratis deponeren, enkel voor grof vuil moet betaald worden.

Lees ook: EcoWerf telt 16 procent minder sluikstort dankzij camera’s in HolsbeekHet verzamelde afval is vooral sloophout (9 ton), grofvuil (8,4 ton), afgedankt elektro (3,4 ton) en oude metalen (1,2 ton). Dit jaar werden zes locaties in Leuven aangedaan, waar de containers steeds een dag of twee dagen, verspreid over het jaar, bleven staan. Het gaat om Schorenshof, Casablanca, Sint-Maartensdal, Vriesenhof en de Mannenstraat. Voor het eerst werd ook het Glasblazerijplein, vlakbij het Sluispark en de Vaartkom, toegevoegd aan de locaties.

Op drie inzamelmomenten, waaronder dat aan het Glasblazerijplein, konden de buurtbewoners voor het eerst herbruikbaar elektro inleveren. De toestellen worden door de Kringwinkel opgehaald en, als het nog bruikbaar is, doorverkocht. Wat niet meer bruikbaar is, wordt afgevoerd naar Recupel. Vooral aan Sint-Maartensdal was het project volgens EcoWerf succesvol: er werden 73 herbruikbare elektronische toestellen binnengebracht.

De stad denkt er aan om een permanent inzamelpunt voor bepaalde afvalfracties in te richten. Het punt zou op een centrale plek komen, en zaken als lampen, klei of isomo verzamelen. "Het soort afval dat iedereen thuis wel in kleine hoeveelheden heeft liggen, maar waarvoor het niet de moeite is om meteen naar een recyclagepark te gaan", vertelt Van Oppens. "Een centraal, makkelijk bereikbaar inzamelpunt zou soelaas kunnen bieden."